Ako ste ikada bili u Vinodolu, jednom od najboljih restorana u Zagrebu, znate da su oni pravi virtuozi kada su u pitanju domaća jela.
Donosimo vam recept najukusije bućnice iz Vinodola!
Za bućnicu od koje će se pošteno najesti 10 osoba, trebati će vam:
Za tijesto:
- 500 g brašna za tanka tijesta
- 1 kom jaje
- 2 žlice ulja
- voda po potrebi
Sastojke pomiješajte kako biste dobili glatko tijesto i ostavite ga da se odmori 20 minuta, potom ga razvucite na pobrašnjenom stolnjaku i ostavite da se posuši, a da ne puca.
Za punjenje:
- 1,5 kg buča
- 3 kom jaja
- 1 kg svježi kravlji sir
- 400 g kiselo vrhnje (20% m.m.)
- 80 g griz
- kopar
- Bohnec kiselo vrhnje (30% m.m.)
Buču očistite i naribajte, posolite i ostavite da odstoji barem 10 minuta kako bi pustila vodu. Potom ju ocijedite i dodajte ostale sastojke. Smjesu položite na 1/3 razvučenog tijesta i pomoću stolnjaka motajte bućnicu. Narežite ju i posložite u protvan. Poškropite ju rastopljenim maslacem i pecite na 180 °C 30 minuta.
Servirajte uz dodatak kiselog vrhnja i kopra.
Dobar tek!