Recept dana: Kako bućnicu pripremaju u zagrebačkom Vinodolu?

na dobar, stari, tradicionalni način...

Ako ste ikada bili u Vinodolu, jednom od najboljih restorana u Zagrebu, znate da su oni pravi virtuozi kada su u pitanju domaća jela.

Donosimo vam recept najukusije bućnice iz Vinodola!

Za bućnicu od koje će se pošteno najesti 10 osoba, trebati će vam:

Za tijesto:

  • 500 g brašna za tanka tijesta
  • 1 kom jaje
  • 2 žlice ulja
  • voda po potrebi

Sastojke pomiješajte kako biste dobili glatko tijesto i ostavite ga da se odmori 20 minuta, potom ga razvucite na pobrašnjenom stolnjaku i ostavite da se posuši, a da ne puca.

Za punjenje:

  • 1,5 kg buča
  • 3 kom jaja
  • 1 kg svježi kravlji sir
  • 400 g kiselo vrhnje (20% m.m.)
  • 80 g griz
  • kopar
  • Bohnec kiselo vrhnje (30% m.m.)

Buču očistite i naribajte, posolite i ostavite da odstoji barem 10 minuta kako bi pustila vodu. Potom ju ocijedite i dodajte ostale sastojke. Smjesu položite na 1/3 razvučenog tijesta i pomoću stolnjaka motajte bućnicu. Narežite ju i posložite u protvan. Poškropite ju rastopljenim maslacem i pecite na 180 °C 30 minuta.

Servirajte uz dodatak kiselog vrhnja i kopra.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:39