Recenzija restorana: Gušti na dvoru u dubrovačkoj okolici

Restoran Kasar u Zatonu Velikom oduševio nas je svojim jelima i ambijentom

piše: Radovan Marčić

Izvor fotografija: Foto

Dobri restorani u Dubrovniku jedva da se mogu pobrojati na prste jedne ruke. Čudi kako su nastojanja ugostitelja da se nametnu kvalitetom u okolici grada mnogo veći nego u ovoj turističkoj meki. I na Primorju, sjeverozapadno od grada i prema jugoistoku, posebno u Cavtatu i u Konavlima, može se naći jako uspješnih restoraterskih unikata. Takav jedan je u Velikom Zatonu, točno na suprotnoj strani zaljeva od najslavnijeg u ovoj uvali, Gverovićeva Orsana. I ovaj je u orsanu, dakle spremištu za barke, a i naziv mu se može tumačiti maritimnom terminologijom. Kasar, naime, znači brodsko nadgrađe ili kabina, no jednako su tako na istočnom Mediteranu nazivali dvorce.

Impresivan ambijent

Ovaj zatonski za mene je bliže ovom drugom značenju i predstavlja mi dvor dobre spize. Ovaj po svemu jako pozitivan restorterski slučaj već je nakupio ozbiljne godine i traje od 1971. godine. Od 2003. roditeljsko ugostiteljstvo preuzima njihova kći. Najbolje od roditeljskih temelja tradicionalne kuhinje kraja ona je malo pomalo uspjela pomaknuti prema modernijoj vlastitoj interpretaciji a da pritom nimalo nije izgubila na iskrenosti i punini slasti. Ovoljetno blagovanje udvoje bilo je i više nego ugodno. Ambijentom se ne dam impresionirati, ali Kasarov je toliko lijep da je sasvim sigurno da upotpunjuje doživljaj. Stolovi restorana, barem ovi namijenjeni ljetnom i lijepom vremenu, na samom su moru s pogledom na

dugački zaljev omeđen gotovo okomito strmim brdima.

Zavodljivi tanjuri

Za početak smo naručili nešto što nazivaju miješanim predjelom, a to je bio zavodljiv tanjur s prijesnim škampima, kamenicama, brbavicama i jako kratko pirjanim malim lignjama. Bez zamjerke. Okusi su se lijepo nadopunjavali u ničim narušenom skladu s dominantnim okusom mora. Drugi predjelni tanjur bile su tanko rezane trake tunine potrbušine, prelivene tek s malo maslinova ulja s dodatkom finih domaćih kapara. Za mene nepotreban kosani peršin srećom nije bitno narušio jako fini okus očito tek nedavno ulovljene ribe. Moje društvo odlučilo se za začuđujuće dobru prijesnu lokardu. Kao toplo predjelo na stol je stiglo kao poklon kuće mlijeko ili riblja “mliječ”, odnosno riblja nejač. Upravo u ovom zaljevu, kao i u Luci Šipanskoj, ovo je bio raritetni specijalitet. Kako se lovio mrežom jako malog oka, taj lov je zabranjen, a ovo naše mlijeko ulovilo se u mrežu koju je zaplela neka velika riba koja se iz nje oslobodila pa se stvorilo nešto nalik uskoj vreći. Kako bilo, podsjetilo me na negdašnje dane kad se mlijeko spravljalo na mnogim mjestima dubrovačkog kraja. Obožavam kirnju, a upravo je to česta riba ovih voda. Pečena na gradelama stigla je kao glavno jelo, poslužena s lešanim tikvicama.

Zalogaj za probu

Moja se pratnja za stolom odlučila za tunin odrezak. Zadnjih godina ovo je jelo postalo uzmorski klasik. Gotovo da nema restorana koji ga ne spravlja. Zalogaj za probu – puno mi je draža bila prijesna tuna s početka ove rane kolovoške večere. Iako je po izgledu bila nalik “bakinom kolaču”, torta s brašnom rogača i marmeladom od gorkih naranča kao nadjevom, prelivena čokoladnim preljevom, bila je sasvim respektabilan desert. Jako dobar kraj blagovanja u jednom nepretencioznom, no jako dobro ugođenom restoranu.

Odabir vina

Rinfuzna vina (pošip, graševina) 120 kuna. tridesetak etiketa buteljiranih vina od Istre do Konavla te vina unutrašnjosti Hrvatske od 170 do 900 kuna.

Cijena

Prijesna tuna (carpaccio) 100 kuna; prijesni škampi, brbavice, kamenice i lignje 120 kuna; kirnja s tikvicama 200 kuna (kila ribe je 450 kuna), odrezak tune 100 kuna.

Manje dobro

Zericu prepečena riba s gradela.

Info

  • Adresa: Za crkvom 29 20235 Veliki Zaton
  • Vlasnica: Valentina Damjanović Pandža
  • Tel: 020/891226
  • Mob: 091/5406282
  • E-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Web: www.restaurant-kasar.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:21