Put oko svijeta-kavom!

Koju kavu naručiti u Italiji, Francuskoj, Etijopiji ili Danskoj?

Kava budi stotine milijuna ljudi diljem svijeta. Evo 11 lica najpopularnije budilice iz različitih krajeva svijeta:

Espresso

La prego caffè espresso! Svi ljubitelji kave sigurno su probali talijanski espresso. Ima nešto posebno u talijanskoj kavi. Melodična je poput njihova jezika i možda je baš zato toliko volimo. Intenzivna aroma i okus pržene kave poslužena u maloj šalici koja se pije s nogu u nekoliko gutljaja-to je talijanski espresso.

Izvor fotografije: Foto

Türk Kahvesi

Crna kao pakao, jaka kao smrt i slatka kao ljubav! Takva je pak turska inačica. Obično služena nakon obroka i kuhana u truskim džezvama.

Izvor fotografije: Foto

Danska Kaffee

Možda zbog oštre klime koja ondje vlada; u Danskoj je postotak konzumacija kave bila najviši u cijelom svijetu. Kava je jako bitan dio danske kulture i coffee shopova ima doista na svakom uglu pogotovo u Kopenhagenu.

Francuska Café au Lait

Želite li francuski početak dana najbolje bi bilo da ga započente ispijanjem café au laita uz neki još vrući kroasan s maslacem ili šnitu baguetta i domaćeg pekmeza.

Izvor fotografije: Foto

Café Cubano

Prvo što Kubanci žele ujutro je njihova jaka kava, zapravo stvaraju priliku za dobru kavu u bilo koje doba dana. Ona je važan dio kubanskog društvenog života i najbolje ju možete doživjeti na ulicama Havene uz pozadinske ritmove kubanske salse.

Izvor fotografije: Foto

Kahwa iz Saudijske Arabije

Kao i u preostalim zemljama arapske kulture, ispijanje kave prava je ceremonija, koja uključuje posluživanje prvo najstarijih za stolom, a potom svih ostalih. U kavu zanju dodati kardamoma i ponuditi suhe datulje kako bi se ublažila gorčina kave

Nizozemska Kaffe

Nemojte ju mješati u isti koš s amsterdamskim coffee shopovima. Kava je zaista važan dio nizozemske kulture, a popularan naziv za avu još je i bakkie troost. Obično je piju potpuno crnu bez mlijeka i poslužuju uz keks.

Irish Coffee

Ovo je zapravo koktel od kave koji se najčešće pije nakon večere. Radi se od vruće kave, irskog whiskeya, šećera i čvrsto istučenog šlaga. Osmišljen je još 1940.godine kako bi ugrijao američke turiste za hladnih zimskih noći te ostao populrana sve do danas.

Izvor fotografije: Foto

Mexico: Café de Olla

Ako volite cimet u kavi, ovo je zemlja za vas! Caffé de Olla, maksička je inačice kave začinjena štapićima cimeta u zemljanim lončićima za koje Meksikanci vjeruju da ističe pravi okus kave.

Etijopijska Buna

Rodno mjesto kave, tradicionalna ceremonija kave utjelovljena je u čvrsto je utjelovljena u kulturu. Od prženja do posluživanja koje traje u prosjeku 2 sata pa tek onda slijedi ispijanje. U povijesti buna je posluživana s maslacem i soli umjesto šećera.

Austrijski Mélange

Služena u bečkim kavanama, austrijski Mélange je vrlo sličan capuccinu. Napitak sadrži toplo mlijeko sa šlagom koji ga čini drugačijim od klasičnog capuccina.

Izvor fotografije: Foto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23