Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti istinske čari adventa. To uopće ne čudi, budući da je Beču i ove godine otvoren čak dvadeset i jedan božićni sajam s 993 različita štanda, a najpoznatiji je zasigurno onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice (Rathausplatz).
Za sve one pak koji ove godine neće imati prilike posjetiti Beč i nakon višesatnog razgledavanja grada se okrijepiti nekim od najpopularnijih napitaka božićnih sajmova, kuhanim vinom ili punčem, u nastavku donosimo nekoliko recepata koji se mogu jako jednostavno pripremiti i doma.
Punč od naranče:
300 ml soka od mandarine
200 ml bijelog ruma
500 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
štapić cimeta
klinčići
vanilin šećera
Sve uliti u lonac i pustiti da se zagrijava cca 30 minuta (ni u kom slučaju pustiti da prokuha). Naknadno po želji zasladiti smeđim šećerom i dekorirati s kriškom naranče.
Punč od nara:
600 ml čaja od jabuke
300 ml soka od nara
200 ml bijelog ruma
vanilin šećer
štapić cimeta
klinčići
bobice nara
Sve sastojke staviti u lonac i zagrijavati cca 30 minuta, dok se sve arome ne stope. Punč od nara je na kraju nabolje zasladiti smeđim šećerom.
Aperol-punč:
(za 4 osobe)
1/8 l aperola
1/2 l bijelog vina
1/4 l soka od jabuke
Sve skupa zagrijati i servirati.
Punč od šumskog voća:
(za četiri osobe)
smrznuto šumsko voće
šećer u prahu
1 l crnog vina
1/4 l vode
1 klinčić
Sve skupa zagrijati i servirati.