• 2 kg hokaido tikve • 5 češnjeva češnjaka • 1 jušna žlica naribanog đumbira • 0,05 dl maslinovog ulja • 0,10 ml bijelog vina • 2 čajne žlice smokvina octa • 0,03 dl konjaka • 0,02 dl vrhnja za kuhanje • 1 žlica sjemenki bundeve • 2 žlice usitnjenog, kuhanog lovranskog maruna • sol i papar
Očišćenu tikvu narezati na komade i peći u pećnici s đumbirom i češnjakom. Ispečenu tikvu pasirati i prodinstati na malo maslinova ulja. Dodati vino, zatim konjak, posoliti, popapriti i začiniti dodatno po želji. Legirati vrhnjem za kuhanje te posuti juhu usitnjenim kuhanim marunom i sjemenkama bundeve. Prije posluživanja pokapati s malo smokvina octa.
2/4
Za tijesto:
• 500 g glatkog brašna • 5 jaja • 3 žlice kreme od maruna Kali • 1 žlica maslinova ulja • 0,15 dl vode
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto, razvaljati ga i izraditi rezance uz pomoć stroja za tijesto. Kuhati ih u posoljenoj kipućoj vodi. Umjesto delicije od maruna (krema od maruna) koristite brašno od kestena.
• 4 kvarnerska škampa • 0,05 dl umaka od rajčice • 2 češnja češnjaka
• 0,05 dl bijelog vina • sol, papar • 8 kuhanih lovranskih maruna
Na malo maslinova ulja popržiti škampe, dodati sjeckani češnjak i salsu te zaliti bijelim vinom. Začiniti po ukusu. Preliti preko kuhanih rezanaca i dodati oguljene kuhane marune te promiješati da se sve spoji.
3/4
• 500g pasiranog, kuhanog krumpira • 1 jaje • brašno, po potrebi • 1 vanilin šećer • 1 čajna žličica cimeta • 250 g maslaca • 50 g krušnih mrvica • krema od maruna • Marunela
Od krumpira, jaja i brašna zamijesiti tijesto. Izraditi knedle te ih puniti kremom od maruna. Oblikovati knedle i kuhati ih u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. U posebnoj posudi na maslacu popržiti krušne mrvice, dodati knedle te ih posuti vanilin šećerom i cimetom.
4/4
Za biskvit:
• 5 jaja • 150 g brašna • 150 g šećera • 1 prašak za pecivo • 1 vanilin šećer • korica neprskanog limuna • delicija od maruna Kali (krema od maruna) • Marunela (krema od maruna s čokoladom)
Namazi od maruna Kali mogu se kupiti u delikatesnim dućanima. Od navedenih sastojaka za tijesto ispeći biskvit. Kad je pečen, zarolati ga zajedno s papirom za pečenje u roladu. Ohlađeno tijesto namočiti mlijekom i premazati delicijom od maruna Kali. Vanjski dio premazati marunelom i po želji ukrasiti kuhanim marunima.