Chef: Almo Čatlak
• 400 g fileta pilećih prsa • 20 g Burrito dodatak jelima • 200 g Sana Povrtni mix • 8 tortilja • 100 g umaka guacamole • 100 g milerama • 80 g punomasnog sira
Filete pilećih prsa prerežite po dužini, a zatim na manje komadiće. U zagrijanu tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte narezanu piletinu te posolite. Piletinu popržite sa svih strana. Kada je piletina napola pečena dodajte mješavinu začina za burrito te dalje pržite miješajući sastojke. Zatim dodajte Sana Povrtni mix i kukuruz šećerac. Pomiješajte sve sastojke te ostavite na vatri još 3 minute.
Na radnu površinu stavite tortilju i premažite s malo milerama te dodajte guacamole umaka. Zatim dodajte piletinu s Povrtnim mixom te ju zajedno sa sastojcima zamotajte kao palačinku. Zamotanu tortilju stavite u vatrostalnu posudu. Na isti način nadjenite i ostale tortilje te složite u vatrostalnu posudu. Na tortilje pospite naribani punomasni sir te pecite oko 7 minuta na 190 °C u prethodno zagrijanoj pećnici. Poslužite.
2/13
Chef: Almo Čatlak
• 400 g tjestenine češljanci • 1 žlica sezamovih sjemenki
• 200 g Sana hummusa sa cijelim zrnima slanutka • 40 ml povrtne juhe • 10 ml soka od limuna • 10 ml sojinog umaka • 2 mlada luka • sol i čili (po želji)
Sjemenke sezama nakratko popržite u čistoj tavi dok ne dobije boju. Iscijedite sok jedne polovice limuna. U lonac s vrelom posoljenom vodom stavite tjesteninu i kuhajte po uputama na pakiranju.
Za vrijeme dok se tjestenina kuha u odvojenu zdjelu stavite Sana hummus sa zrnima slanutka, dodajte malo sojinog umaka, sok od limuna i povrtnu juhu, a zatim sastojke po želji začinite čilijem te dobro izmiješajte.
Kada je tjestenina kuhana, ocijedite je te dodajte umaku od hummusa koji ste pripremili. Sastojke dobro izmiješajte. Mladi luk narežite na tanke kolutiće te ih uz malo prženog sezama pospite po tjestenini u umaku od hummusa. Poslužite.
3/13
Chef: Zoran Gajić
Enolog: Saša Špiranec
• 1,5 kg junećeg buta • 300 g luka • 200 g mrkve • 100 g celera • 2 dcl crnog vina • 400g palente • 100 g maslaca
Juneće meso narežemo na sitne kocke veličine 1 cm, usitnimo luk, mrkvu i celer. Stavimo pirjati prvo luk do zlatno žute boje, dodamo meso, pirjamo 15 tak minuta, podlijemo crnim vinom i dodamo mrkvu i celer. Dinstamo cca 1-1,5h uz povremeno podlijevanje vodom ili temeljcem ako ga imate. Začinimo solju i paprom i kada je meso mekano povežemo sa 1 žlicom gustina rastopljenim u malo vode. Još prokuhamo.
Pred kraj gulaša stavimo vodu za palentu, malo maslaca te skuhamo rijetku palentu.
4/13
Chef: Zoran Gajić
Enolog: Saša Špiranec
• 0,5 kg čokolade 55% cacaoa • 0,3 lit vrhnja za šlag
• 100 g narančine kore • 50 g maslaca • 20 g kakao praha
Otopimo čokoladu na pari, zagrijemo vrhnje za šlag i ulijemo u otopljenu čokoladu. Dodamo još maslac. Ogulimo tanko narančinu koru i prokuhamo ju u 4 dl vode da se izgubi gorčina, ohladimo i usitnimo na sitne kockice te dodamo u otopljenu smjesu čokolade i vrhnja te ulijemo u kalup i pustimo preko noći da se stisne. Tako ohlađeno režemo na kocke veličine 2 cm i posipamo kakaom u prahu.
5/13
Chef: Zoran Gajić
Enolog: Saša Špiranec
• 300 g pilećeg filea • 100 g crvene rog paprike • 100 g šampinjona • 150 g pirea od bundeve • 1 kg Arborio riže • 100 g tikvica • 100 g maslaca • 150 g crveni luk • 1 dcl bijelog vina
Usitnimo luk i kratko zažutimo na maslacu, dodamo piletinu narezanu na sitne kockice, dodamo papriku narezanu na sitne kockice, gljive i podlijemo sa bijelim vinom.
Dok se umak kuha u drugoj posudi prepirjamo rižu i zalijemo sa 1 lit vode i ostavimo da lagano voda ispari. U umak na kraju dodamo pire od bundeve i sitno sjeckane tikvice, podlijemo pilećim temeljcem, začinimo cvijetom soli i šarenim paprom te dodamo rižu. Sve zajedno još prokuhamo 10 tak minuta dok nam riža ne bude al dente uz podlijevanje pilećeg temeljca.
Na kraju umiješamo hladne kockice maslaca i energično promiješamo da dobijemo kremastu teksturu rižota. Pustimo 2 minute da se rižoto odmori i serviramo.
6/13
Chef: Marko Stošić
• 50 dag pileći batak i zabatak (za 8 ražnjića) • 30 ml Teriyaki umak • 30 dag krumpir • 20 ml Sweet chilli umak • ulje za prženje • sol • 1 žličica sezam sjemenke • mladi luk (zeleni dio) • kolagen crijevo za kobasice • štapići za ražnjiće
Otkoštiti pileći batak i zabatak, narezati na manje komade, posoliti i mesom napuniti crijevo. Kuhati u loncu na laganoj temperaturi, otprilike 30 minuta. Kad se ohladi, narezati na ploške promjera 1 cm, naslagati na štapiće i naglo ispržiti na grillu ili u grill tavi. Krumpire narezati na kriške i pržiti u dubokom ulju. Gotove štapiće umočiti u prethodno zagrijani teriyaki umak i posipati sezamom, a krumpiriće umočiti u Sweet chilli umak sobne temperature. Sve posipati sitno nasjeckanim mladim lukom.
7/13
Chef: Zoran Gajić
Enolog: Saša Špiranec
• Teleći but ( šol ) 1,5 kg • Tikvica 300 g • Sušene rajčice u ulju 100 g
Teleći šol narežemo na šnite veličine 20 cm i dobro istučemo batom za meso, lagano posolimo i popaprimo, stavimo sušene rajčice narezane na trakice i tikvice narezane na trake veličine 0,5 cm. Sve zajedno zamotamo u salamu velicine 2 cm. Zamotamo u foliju i ostavimo da se meso stisne preko noći. Tako stisnuto meso odmotamo i narežemo na krugove veličine 1 cm te nabodemo na drveni ražnjić. Pečemo kratko na grill tavi.
8/13
Kuha: Hrvoje Krajnović
• 2 šalice brašna • 1 žlica agava sirupa ili nekog drugog slada • 1 žličica praška za pecivo • 1 žličica soli • 2 žličice suhog origana • 2 žličice maslinovog ulja • 2 žličice umaka od rajčice • 1/2 šalice pirea od bundeve n• Krupna morska sol za posipanje
U velikoj posudi pomješajte sve sastojke i mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu razvaljajte na papiru za pečenje na debljinu 5 mm u pravokutan oblik. Prebacite razvaljano tijesto zajedno sa papirom na lim za pečenje i nožem narežite na manje pravokutnike. Pospite sa krupnom morskom soli i pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva 20-25 minuta.
9/13
Kuha: Vanja Varga
Falafel:
• 225 g suhog slanutka
• 225 g suhog bijelog graha
• 1 velika glavica luka
• 2 režnja češnjaka
• 1 manji stručak peršina
• 2 žličice sjemenki kumina
• 1 žličica praha korijandera
• 1 i ½ žličica praška za pecivo
• Krušne mrvice
• sol i papar po ukusu
• ulje za prženje
Slanutak i grah namočite u hladnoj vodi preko noći ili najmanje deset sati. 2. Sutradan isperite slanutak i grah pod mlazom hladne vode. 3. Prebacite slanutak i grah u blender ili električni mlinac i sameljite ih što je sitnije moguće. 4. Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin. 5. Kumin sameljite u mužaru. 6. Dodajte začine, luk, češnjak i peršin samljevenim grahoricama, pa dodajte prašak za pecivo i sol. 7. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. 8. Ostavite smjesu u hladnjaku 15 – 30 minuta. Ako nemate vremena za ovo, dodajte krušnih dovoljno da od smjese možete oblikovati kuglice, da se ne lijepe. 9. Od ohlađene smjese žličicom grabite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglicu. 10. Ulje jako zagrijte u dubokoj posudi ili tavi pa u njemu pržite kuglice. Pržite oko 7 minuta povremeno ih okrećući dok ne uhvate lijepu zlatno-smeđu boju.
Umak od jogurta:
• 200 ml jogurta
• 1 krastavac
• ½ limuna
• režnja češnjaka o malo soli
Iscijedite sok ½ limuna, češnjak protisnite i krastavac naribajte. 2. Pomiješajte jogurt sa sokom od limuna, češnjakom, krastavcem i solju. 3. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
10/13
Kuha: Mihaela Devescovi
Kora:
• 2 šalice badema • 3 žlice kakaa • 4 žlice agava sirupa
Miksajte sve sastojke u multipraktiku. Smjesa se treba držati zajedno kada se pritisne. Odvojite 1/4 šalice. Pritisnite preostali dio na dno kalupu za tortu. Stavite u hladnjak.
Nadjev:
• 3 naranče (pazite da imate eko ili domaće naranče) • 2/3 šalice agave • 2 1/2 šalice indijskih oraščića (namočenih najmanje 3 sata) • 3 žlice kokosovog maslaca
Ribajte koricu od svih naranča. Trebali bi barem 3 žlice ribane kore od naranče. Pazite da samo ribate narančasti dio jer bijeli je gorak. Iscijedite sok iz svih naranči. Trebali bi imati oko 2/3 šalice. Stavite indijske oraščiće, agavu, kokos maslac, koricu i sok od naranče u vitamix blender i miksajte do glatke kreme. Prelijte preko kore, posuti dodatno kakao zrnom na vrh za dekoraciju i držati u frižideru najmanje 4 sata prije posluživanja.
11/13
Kuha: Sanja Mijac
• 250 g pirea od bundeve • 3 jaja • 170 g šećera • 50 ml ulja • 50 ml mlijeka • 300 g pirova brašna • 1 prašak za pecivo • 1 žličica začina za medenjake • 3 jabuke
Ogulite bundevu, narežite ju na kockice i skuhajte pire koji prije uporabe ohladite. Pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da se ugrije. U kalup za muffine stavite košarice. Pjenasto umutite jaja i postepeno dodajte šećer. Umućenim jajima dodajte mlijeko i ulje. Zatim im dodajte brašno, prašak za pecivo, začine po želji i na kraju ohlađeni pire od bundeve. Sve zajedno miješajte dok se ne spoji. Naribajte jabuke i pošećerite ih ako želite. Kalupe napunite do 3/4, a na vrh svakog muffina stavite malo jabuka. Nakon toga ih stavite peći na oko 20 minuta. Muffine poslužite uz čašu Juicyja 100 % naranče.
12/13
Chef: Rudolf Ivo Pernarić
• 4 kom telećih odrezaka (od buta – šol) • 4 velike žlice bavarskog slatkog senfa • 4 male žličice hrena • 50g brašna • 2 jaja • 100g mrvica za paniranje • 80g maslaca za pečenje (maslo ili pročišćeni maslac) • 4 kriške limuna • 800g krumpira • 1 glavica luka • 500ml temeljca • 2 velike žlice bijelog vinskog octa • 4 velike žlice ulja • ½ svježeg krastavca • 1 vezica vlasca • sol, papar
Krumpire u ljusci skuhajte u slanoj vodi (cca 25min). Ohladite i ogulite, narežite na manje kocke. Luk nasjeckajte na sitno i stavite u posudu s krumpirima. U zagrijani temeljac stavite ocat i ulje, začinite solju i paprom, prelijte preko krumpira i luka, ostavite 15 minuta da krumpir upije. Na tanke ploške naribajte svježi krastavac, nasjeckajte vlasac i lagano umiješajte.
Odreske lagano potucite, posolite i popaprite. S jedne strane dobro namažite s hrenom i senfom. Uvaljajte u brašno, jaje i pažljivo u mrvice, kako bi se kora lagano napuhnula. Pecite na maslu 3-4 minute sa svake strane dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Izvadite na papirnati ubrus kako bi se upila suvišna masnoća te poslužite s krumpir salatom.
13/13
Kuha: Kuhinja mame i Maje
• 0,5kg riže dugog zrna (kuhane i ohlađene)
• 0,5kg maslina bez koštica
• 3 konzerve Rio Mare tunjevina u maslinovom ulju 160g
• 0,25dcl maslinovog ulja
• limunov sok (iscijeđena 2 limuna)
• prstohvat (po želji) sol, papar, muškatni oraščić
Rižu skuhati prema uputi i ohladiti. U ohlađenu rižu dodati Rio Mare tunjevinu u maslinovom ulju te dodati narezane masline bez koštica, limunov sok i maslinovo ulje.
Po želji dodati začine. Dobro sve promiješati. Recept je prikladan za kreativne ideje i dodavanje novih sastojaka po želji.