1 čaša (250 ml) jogurta
2 čaše oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 čaše šećera
1 čaša ulja
4 jaja
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice kakao praha
još 2 žlice jogurta za tamni dio
naribana korica jednog neprskanog
limuna
Prosijte brašno s praškom za pecivo. Pjenasto izmiješajte jaja pa malo pomalo dodajte šećer. Dodajte ulje i jogurt pa na kraju umiješajte brašno s praškom za pecivo. Tijesto podijelite na pola. U jednu polovicu umiješajte limunovu koricu, a u drugu kakao i 2 žlice jogurta. Pećnicu upalite na 180 °C. Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Ulijte dio bijele, pa crnu, pa opet dio bijele smjese i još ih malo promiješajte vilicom. Stavite u pećnicu i pecite 40 minuta, smanjite na 160 °C i pecite još dvadesetak minuta. Kuglof je gotov kad se na čačkalicu ne hvata tijesto.
2/6
225 g maslaca sobne temperature
55 g šećera u prahu
6 jaja
100 g šećera
225 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
fino naribana korica jednog
neprskanog limuna
strugana srž 1/2 mahune vanilije
prstohvat soli
Kalup za kuglof namastite i obilato posipajte oštrim brašnom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Brašno prosijte s praškom za pecivo. Maslacu dodajte limunovu koricu i vaniliju pa ga pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu. Smjesi dodajte jedan po jedan žumanjak i miksajte dok se sve ne poveže. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa uz postupno dodavanje kristal šećera miksajte dok ne dobijete srednje čvrst snijeg. Povežite obje smjese pa lagano umiješajte brašno. Pećnicu ugrijte na 170 °C. Smjesu ulijte u kalup i poravnajte. Stavite u pećnicu i pecite oko 25 minuta.
3/6
125 g maslaca sobne temperature
125 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 jaja
250 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
4 žlice mlijeka
200 g grožđica
Maslac miješajte sa šećerom dok ne postane pjenast, dodajte vanilin šećer pa jedno po jedno jaje. Prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte ga u smjesu od jaja pa na kraju ulijte mlijeko i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte grožđice. Pećnicu ugrijte na 180 °C. Dugački kalup za kolače obložite papirom za pečenje pa ulijte tijesto. Pecite otprilike sat vremena, provjerite čačkalicom. Ako se za nju uhvatilo tijesto, produljite vrijeme pečenja. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice pa za desetak minuta izvrnite na rešetku, maknite papir, okrenite ga na pravu stranu i pustite da se, prije rezanja, potpuno ohladi.
4/6
150 g maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
130 g glatkog brašna
125 g šećera
100 g mljevenih badema
sok i fino ribana korica pola limuna (neprskanog)
3 razmućena jaja
1 žličica praška za pecivo
Mikserom lagano pomiješajte sve sastojke. Smjesu ulijte u prethodno maslacem namazani kalup za kuglof i pecite 50-ak minuta na 180 °C (s ventilatorom na 160 stupnjeva). Kad je kuglof gotov, ostavite ga da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite i posipajte šečerom u prahu
5/6
40 dag svježeg kvasca
500 g brašna
100 ml ulja
50 g šećera
1 vanilin šećer
ribana korica 1 neprskanog limuna
2 jaja
prstohvat soli
150 ml mlijeka
1 jaje za premazivanje
1 žlica sezama za posipavanje
U dublju posudicu razmrvite kvasac. Ugrijte mlijeko da bude mlako pa ulijte malo mlijeka na kvasac. Dodajte žličicu šećera i promiješajte vilicom. Ostavite na toplome da kvasac proradi. U međuvremenu umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom, dodajte koricu limuna te ulje. U veliku posudu usipajte brašno. U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte uzašli kvasac. Uz stalno miješanje drvenom kuhačom ili lopaticom dodavajte tekuću smjesu i sol. Mijesite tijesto dok se ne počne odvajati od dna posude. Napravite kuglu, posudu posipajte s malo brašna pa stavite na toplo mjesto (otprilike 40 minuta) dok tijesto ne udvostruči veličinu. Stavite ga na pobrašnjenu podlogu i premjesite pa podijelite na 12 dijelova. Lim za pečenje obložite papirom. Od svakog dijela tijesta napravite kobasicu, uzmite je u ruke, nježno zavežite čvor, a vrhove krajeva presavijte prema dolje. Kruščiće slažite na lim za pečenje i pustite ih na toplome da se odmaraju petnaestak minuta. Ugrijte pećnicu na 200 °C pa pecite kojih 35-40 minuta.
6/6
Za tijesto
350 g brašna
120 ml mlijeka
50 g šećera
20 g svježeg kvasca
1 jaje
1 žlica ruma
naribana korica 1 neprskane
naranče
Za nadjev
700 ml mliijeka
500 g mljevenog maka
300 g šećera
50 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera
50 g griza
1 žlica ruma
Ugrijte mlijeko da bude mlako. Uzmite mali dio, u njega izdrobite kvasac, dodajte žlicu brašna i žličicu šećera. Promiješajte i ostavite na toplom da se digne. U veliku posudu stavite ostatak brašna, dodajte šećer, koricu naranče, jaje i na kraju uzašli kvasac, miješajte te zalijevajte s mlijekom. Tijesto morate dobro izraditi, tako da se odvaja od drvene kuhače i dna posude. Oblikujte od tijesta kuglu, pobrašnite dno posude pa ostavite na toplome da tijesto udvostruči obujam (otprilike sat vremena). Dok se tijesto diže, napravite nadjev. U mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i maslac pa ga stavite na umjerenu vatru dok ne zavri. Sklonite s vatre, dodajte mak i griz. Promiješajte pa vratite na vatru i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati. Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa razvaljajte na pravokutnk cca 35x30 cm. Po tijestu rasporedite mlak nadjev pa zarolajte. Potom roladu spiralno okrenite nekoliko puta. Pleh za pečenje obložite papirom. Pažljivo zarolajte, lagano pritiskajući tijesto kako nadjev ne bi iscurio. Tako pripremljene vijence pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C 60 minuta.