Za složenac:
• 300 g bijelog batata • 300 g narančastog batata • 200 g mozzarelle
• 2 rajčice • malo krušnih mrvica • 3 žlice maslinova ulja • sol • papar
Batat ogulite i narežite na ploške pa ga zapecite na tavici na malo maslinova ulja. Mozzarellu i rajčicu također narežite na ploške. U nauljenu i krušnim mrvicama posipanu posudu za pečenje slažite naizmjence batat, mozzarellu i rajčicu, posolite i popaprite, dodajte maslinovo ulje te stavite u zagrijanu pećnicu na 185 stupnjeva.
Za pesto od lista batata:
• 2 šake lista batata • 35 g lješnjaka • 10 g tvrdog sira, primjerice
parmezana • maslinovo ulje • sol • papar
Listove batata operite, osušite i narežite. Stavite u posudu, dodajte lješnjake, naribani tvrdi sir i uz dolijevanje maslinova ulja izradite sve štapnim mikserom u glatku smjesu. Na kraju posolite i popaprite. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Kad se složenac ispeče, još vrućeg ga prelijte pestom.
2/4
Sastojci:
• 3 žlice maslinova ulja
• 3 žlice brašna
• 300 g ljubičastog batata
• sol
• papar
• mesni temeljac
Priprema:
Ogulite i narežite batat. Jedan manji dio narežite na sitne kockice koje posebno skuhajte u slanoj vodi. Na maslinovu ulju popržite brašno, podlijte temeljcem te kada prokuha, dodajte narezani batat. Kada batat bude kuhan, izradite ga štapnim mikserom kako biste dobili gustu juhu. Posolite i popaprite. Juhu servirajte u zdjelice i poslužite s kockicama kuhanog batata, a možete dodati i malo pesta od lišća batata.
3/4
Za njoke:
• 300 ljubičastog batata • 1 jaje • 150 g maslaca • brašno po potrebi • sol
Ljubičasti batat ogulite, narežite i skuhajte te napravite pire u koji dodajte jaje, maslac i sol te brašna po potrebi. Zamijesite njoke i skuhajte ih u kipućoj slanoj vodi.
Teleći kotleti:
• 200 g bukovača • mladi luk • maslinovo ulje • sol • papar • 1 dl temeljca
Na vruću tavicu stavite maslinovo ulje i ispecite teleće kotlete. Kad su kotleti gotovi, maknite ih s tavice pa na istoj masnoći popržite narezane bukovače i mladi luk, na kraju dodajte kuhane njoke, lagano promiješajte te dolijte temeljca, posolite i popaprite po želji.
4/4
Sastojci:
• lisnato tijesto • 750 g narančastog batata • 250 ljubičastog batata
• 700 ml slatkog vrhnja • 2,5 l mlijeka • 300 g šećera • 300 g gustina • 2,5 vrećice pudinga od vanilije • 3 listića želatine • mahuna vanilije
Priprema:
Tijesto razvaljajte i pecite dvije kore na velikoj prevrnutoj tepsiji. Jednu koru izrežite na 20 komada (može i na više ako želite manje kremšnite jer su ovo mjere za veće komade). Batate ogulite i posebno skuhajte ljubičasti, a posebno narančasti. Usitnite ih potom štapnim mikserom i ohladite. U malo manje od dvije litre mlijeka zajedno sa šećerom i vanilijom skuhajte puding te dodajte gustin razmućen u malo mlijeka. Kuhajte uz stalno miješanje da se ne stvore grudice i ostavite da se hladi. U smjesu potom dodajte listiće želatine i dobro ih istopite. Na isti način napravite i kremu od ljubičastog batata s preostalim mlijekom i šećerom. Čvrsti šlag izradite od 500 ml slatkog vrhnja i umiješajte u narančasti batat. Od ostatka vrhnja umutite šlag i umiješajte ga u smjesu ljubičastog batata. Na koru lisnatog tijesta stavite najprije narančastu kremu i ostavite da se malo stisne u hladnjaku, a zatim na nju nanesite tanak sloj ljubičaste kreme, zagladite i prekrijte izrezanim lisnatim tijestom. Pospite šećerom u prahu prije posluživanja.