Povijest obiteljske strasti
Priča o Muttiju započela je u sjevernotalijanskoj regiji Emilia-Romagna, poljoprivrednom pojasu Italije. U bogatim poljima između rijeka Parma i Enza, obitelj Mutti započela je 1899. svoju neraskidivu vezu s rajčicom. Stotine malih farmi u krugu od samo nekoliko milja bili su dovoljni za početak. Do današnjega dana bave se isključivo proizvodima od rajčice, koji su ostali njihova strast. Od početka cilj im je bio omogućiti kuharima pristup kvalitetnim rajčicama tijekom cijele godine, osigurati jednostavnost pripreme i uštedu u kuhinji te konzervirati rajčicu tako da ostane što svježijega okusa i teksture.
Kontinuirano poboljšavanje i zlatna nagrada
Kako bi se postiglo željeno, Mutti je prvi istražio sve o uzgoju ukusne rajčice. Razvijen je sustav ocjenjivanja okusa i teksture koji se pokazao kao najbolji način uzgoja i proizvodnje. Mutti sklapa ugovor s poljoprivrednicima po cijenama višima od tržišnih, kako bi se osigurala najbolja kvaliteta, a ako proizvod nekog poljoprivrednika ne zadovoljava Mutti standarde, surađuju s njim da bi novim metodama stvorili bolju berbu sljedeće godine. Poljoprivredniku koji uzgoji najkvalitetniju rajčicu dodjeljuje se prestižna nagrada “Zlatna rajčica”, koja je popraćena svake godine u talijanskim novinama i priželjkivana od svih natjecatelja.
Poštivanje rajčica
Bilo bi glupo uzgajati čvrstu, slatku rajčicu, a zatim promijeniti okus! Stoga je Mutti razvio ‘postupak hladnoga pilinga’. Konkurenti uranjaju rajčice u vruću vodu da bi se oljuštile, ali Mutti otkriva da se na taj način razbijaju stanične strukture, čime se mijenja tekstura i uništavaju neke hranjive tvari. Postupak hladnoga pilinga manje je učinkovita metoda, ali čuva teksturu i okus.
Stoljeće inovacije
Godine 1951. Mutti predstavlja prvu koncentriranu rajčicu u tubi. Revolucionarni izum, zbog boljeg očuvanja kvalitete i trajnosti, ubrzo postaje omiljen način spremanja rajčice i kod mnogih drugih proizvođača. Kultna tuba postala je pun pogodak za štedljive domaćice! 1970-ih mame su sve zaposlenije. Kako im pomoći u pripremanju večere? Odgovor je bio “Polpa,” sitno sjeckana rajčica, predstavljena 1971., uštedjela im je vrijeme guljenja i sjeckanja. Sve privlačnije i savršenije kuhanje kod kuće 2000-ih upotpunjuje se popularnim balsamico octom, što je nadahnulo stvaranje Octa od rajčice 2004. godine, koji se u jedinstvenom procesu spravlja od rajčice.
A nedavno, 2007. godine, Mutti je ponovo ‘spasio’ zaposlene kuhare svojim začinskim umacima. Mutti je, zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji i minimalnoj obradi, ostavio rajčici svjež, čist okus i čvrstu teksturu. Izbacite stare limenke iz smočnice: Mutti podiže standarde i ispunjava vaša očekivanja!