piše: Mateja Domitrović
snima: Livio Andrijić
Jelena Šimić Valentić, naša poznata sommelierka, osvoji vas na prvu. Ona je osoba koja posve spontano svoju energiju i životnu radost prenosi na sve oko sebe te je stoga s njom lako surađivati i od nje je lako učiti. Naime, na svojim vinskim radionicama ona na zanimljiv i vrlo pristupačan način nas laike uvodi u vinski svijet. Iako nisam njezin redoviti učenik zainteresirala me zadnja tema pod nazivom “Porto i sherry” i prijavila sam se da naučim nešto o vinima o kojima ne znam gotovo ništa.
Nisam ljubitelj slatkih, desertnih vina, više sam tip od suhih, bijela su svakako ispred crvenih, pogotovo onih jakih, robusnihkoja me često znaju namučiti. Ali, sad sam se odlučila posvetiti portu, čije ime se veže za grad Porto, točnije dolinu Douro i sherryju, čija je domovina Andaluzija, odnosno grad Jerez de la Fronetra.
Ukratko, znam da porto i sherry spadaju u skupinu likerskih vina, a mene ona asociraju na nešto slatko i tamno. No, odmah na početku ove vinske večeri shvatila sam koliko je moje neznanje golemo. Naime, za početak u čaši se našao bijeli sherry. I taj prvi me odmah oborio s nogu. Suh do kosti, na nosu tostirani bademi, pistacije, čaj od kamilice, zelena masli na, limun, drvo… Toliko toga samo dok ga omirišeš. Služe kao aperitiv, no savršeno bi išao i uz ribu ili školjke. Totalno neočekivano.
Neotkrivena blaga
Jelena je odmah na početku naglasila da nas čeka nešto sasvim drugačije od svega što smo kušali te da nas čekaju jaka vina s puno alkohola, a za njih treba imati dobru podlogu. Mi Porto i sherry teška su vina s puno alkohola pa u njima svakako treba uživati uz neku hranu smo je imali u juhi od buče, tatarskom bifteku, pašteti od gusje jetre,kozicama u tempuri.
I uistinu, to su vina koja imaju 15, 20 % alkohola, vina punog, bogatog okusa. Za mene je te večeri bilo iznenađenje sve što je Jelena ispričala za svaku pojedinu bocu koja je uslijedila. Informacije su to koje vjerojatno svaki iskusni ljubitelj vina zna, no za one poput mene bio je to ulazak u sasvim novi svijet. A da biste se tome uopće približili treba vam dobar učitelj, odnosno učiteljica, pravi znalac koji će potaknuti ono za što ni sami ne znate da imate u sebi. I nešto će se zasigurno dogoditi. Nešto lijepo i nezaboravno. I tad je nemoguće stati jer taj doživljaj vrijedi ponoviti. Uz sjajnu ekipu, sjajnu učiteljicu i sjajna vina.