Pet zrna za 5 zdravih jela

Savršeno se slažu sa sezonskim namirnicama pa su idealna kao baza za pripremu izdašnih zimskih jednostavnih jela koja krijepe dušu i tijelo.

piše: Sunčana Barušić

snima: Biljana Gaurina

Purica s mlincima, komad pajceka s hrskavom koricom, patka prelivena mrvicom meda, hrpa kolača… Više nije potrebno nabrajati, svi smo svjesni koliko smo toga tijekom blagdana unijeli u organizam, ali i koliko je toga još ostalo u njemu. Od grižnje savjesti nitko neće imati koristi, nego je krajnje vrijeme prijeći na korisna djela, odnosno promijeniti način prehrane, pružiti organizmu vitamine i minerale, ali i namirnice koje će mu pomoći kod čišćenja, ugrijati ga, ubrzati probavu, a usput biti i sastojci vrlo ukusnih jela.

Da, radi se o vegetarijanskim jelima koja mogu obogatiti menije onih koji se cijelo vrijeme tako hrane, ali i poklonike teorije kako u organizam treba unositi svega pomalo, u umjerenim količinama, ali s provjerenom kvalitetom namirnica. Upravo takve namirnice dolaze s eko imanja Zrno koje ima tradiciju od 1988. godine, odnosno tamo će vam s ponosom istaknuti da su najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj. Oni odavno znaju da je za zdravlje organizma važna kvaliteta namirnica pa na površini od 20 hektara, u jedinstvenoj oazi u kojoj se ne koriste mineralna gnojiva ni pesticidi, uzgajaju ono najbolje što priroda može dati. Imanje je sa svih strana okruženo šumom, a nalazi se u malom selu Habijanovcu pokraj Vrbovečke Dubrave, 55 kilometara istočno od Zagreba.

– Svaki dana s imanja dolaze svježe namirnice, netom ubrane, i uvijek pripremamo hranu od sezonskih sastojaka, što preporučujem svima jer se one idealno dopunjuju s vanjskim utjecajima i najbolje djeluju na metabolizam i potrebe organizma koje su drukčije zimi, nego ljeti – rekao nam je glavni kuhar Bio bistroa Zrno, Zlatan Petković.

Stižu jela koja će vas dobro zagrijati, a neće vam trebati više od 30 minuta da ih pripremite:

1. Salata od kvinoje

2. Meka kaša od ječma

3. Proso s bundevom

4. Pirjana riža s povrćem

5. Heljda s kiselim kupusom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:21