Pet variva za pet užurbanih dana

Jesen u meni caruje, a u kuhinji varivo… Tako bismo mogli preurediti stihove poznate pjesme Parnog valjka. Potpuno propao pjesnički pokušaj, no sasvim vam je jasno što smo time željeli reći: jesen je vrijeme za topla jela koja će vam ugrijati dušu i tijelo; za ono što se u engleskom jeziku naziva comfort food, a kod nas pomalo nespretno prevodi kao hrana za utjehu.

Tu na scenu stupaju variva.

Ona mogu uključivati bilo koju kombinaciju povrća kao što su krumpir, paprike, rajčice pa čak i klice ili razne grahorice te meso, perad, kobasice i morske plodove. Kao tekućina za kuhanje može se koristiti voda, ali najčešće joj se dodaju još i vino, temeljac (mesni ili povrtni), a nekad istoj svrsi može poslužiti i pivo.

Ono što svakom varivu daje karakterističan okus su, naravno, začini i mirisne trave koje su najčešće dijelom recepta, ali se mogu i mijenjati prema osobnom ukusu. Ne dajte se sputati i probajte u jedno od svojih uobičajenih variva ubaciti neki novi začin ili začinsku travu. Možda baš to bude ‘ono nešto’ što mu je nedostajalo.

Kako se bliži vikend, dobar je trenutak da skuhate zalihu variva za cijeli nadolazeći tjedan pa da ga po potrebi možete izvaditi kao as iz rukava. Slijedi naših pet prijedloga za pet užurbanih dana:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:30