peče: Hrvoje Krajnović
snima: Berislava Picek
• 1,5 šalice datulja
• 1/2 šalice indijskih oraščića
• 1/2 šalice oraha
• 1/2 šalice lješnjaka ili brazilskih oraha
• 2 žličice ruma
• 1 žličica vanilije
• 1 šalica kokosovog brašna
• 50 g tamne čokolade (70%)
U blender staviti datulje, indijske oraščiće, lješnjake, orahe, rum i vaniliju i samljeti u grubo. Dodati rastopljenu čokoladu i izblendati još malo dok se sve skupa lijepo ne spoji i pretvori u kompaktnu smjesu. Na kraju umiješati kokosovo brašno. Izraditi kuglice i po želji ih uvaljati u kokosovo brašno. Staviti u hladnjak na sat vremena prije posluživanja.
3/6
peče: Hrvoje Krajnović
snima: Berislava Picek
4/6
peče: Hrvoje Krajnović
snima: Berislava Picek
• 1,5 šalice oraha
• 3 žličice rižina slada (može i ječmeni)
• 6 žlica zobenih pahuljica
• 1/4 šalice kokosovog brašna
• 1/4 žlice cimeta
• 1/4 žličice soli
• malo muškatnog oraščića
Zagrijati pećnicu na 140 stupnjeva. Orahe preliti rižinim sladom. Pomiješati sve suhe sastojke osim muškatnog oraščića pa ih dodati orasima i dobro sve pomiješati da se orasi “oblijepe” smjesom. Rasporediti orahe ravnomjerno na papir za pečenje koji ste stavili na pleh za pečenje i posuti ih muškatnim oraščićem. Peći 10 minuta, zatim ih pomoću drvene kuhače promiješati pa peći još deset minuta. Orahe pospremiti u staklenke.
5/6
peče: Hrvoje Krajnović
snima: Berislava Picek
6/6
peče: Hrvoje Krajnović
snima: Berislava Picek
• 250 g brašna
• 150 g meda
• 1/2 žličice sode bikarbone
• 1 žličica mljevenog cimeta
• 1 žličica mljevenog kardamoma
• 1 žlica maslinovog ulja
• sok pola limuna
Pomiješati sve suhe i mokre sastojke, umijesiti tijesto te pomoću kalupa napraviti željene oblike medenjaka. Peći u plehu na papiru za pečenje 20 minuta na 160 stupnjeva.