Hrana može dugo biti zaleđena, no što je dulje u zamrzivaču, to joj više opada kvaliteta.
• Juhe i variva: 2-3 mjeseca
• Termički obrađeno meso: 2-3 mjeseca
• Sirovo meso: 4-12 mjeseci, ovisno o vrsti
• Termički obrađeno meso peradi: 4 mjeseca
• Sirovo meso peradi: 9-12 mjeseci
Važno je paziti i na način na koji spremate hranu u zamrzivač. Zrak u kombinaciji s vlagom neprijatelj je zaleđene hrane pa ako izbjegnete taj spoj, hrana će trajati dulje. Iz tog su razloga vrećice s vakuumskim zatvaračem vrlo praktične.
2/4
Kada se zamrznu, bakterije postanu naektivne, ali zamrzavanje ih ne ubija.To znači da će hrana koja je bila kontaminirana prije zamrzavanja biti jednako kontaminirana i poslije. Jedini način da se riješite bakterija jest termička obrada na prikladnoj temperaturi.
3/4
Zapravo je čak i obratno. Zaleđeno voće i povrće katkada je i zdravije od svježeg jer se bere i pakira kad je na vrhuncu sezone – zrelo i puno hranjivih tvari. Ako vas ipak brine da ne dobivate sve hranjive tvari, jedite zamrznuto povrće i voće brzo nakon kupnje kako mu kvaliteta ne bi opala s vremenom. Kuhajte povrće na pari umjesto da ga kuhate u vodi – tako ćete sačuvati vitamine topive u vodi.
4/4
Temperatura blizu vrata zamrzivača fluktuira svaki put kad se vrata otvore pa je bolje hranu staviti dublje u zamrzivač (ako ima mjesta, naravno).