• 1,5-2 kg mišića svinjske lopatice
• 2 luka
• 1 glavica češnjaka
• korjenasto povrće (1 mrkva, 1 korijen peršina, komad stabljičastog celera)
• 2 jabuke Granny Smith
• 2 svijetla piva
• 100 g bijele palente
• komad maslaca
• žlica gorušice
Meso podvežemo kuharskom špagom, posolimo i popaprimo te zapečemo na tavi da se zatvore pore. U istoj tavi kratko popržimo grubo narezano korjenasto povrće i prepolovljeni češnjak i deglaziramo pivom. U protvan stavimo povrće, na njega meso i prelijemo pivom. Pečemo na 180 stupnjeva, oko sat do sat i pol. Tijekom pečenja, meso konstantno glaziramo pivom i sokom od pečenja. Pred kraj dodamo komade neoguljene jabuke bez koštica i pustimo da se kratko zapeku. Umak procijedimo, meso narežemo, a povrće i jabuke služimo kao prilog.
Bijelu palentu zakuhamo u vodi, dodamo žlicu gorušice, posolimo i pri jakom miješanju utučemo hladni maslac (mantekiranje). S palentom možemo servirati pržene kolutiće luka.
2/4
Shake
3/4
• 1 cijela svinjska rebrica, bez kože i špica (cca. 1,5-2 kg)
• 200 g kečapa
• 1 amber ili crveno pivo
• 1 luk
• komad kože od dimljene slanine
• žličica Dijon senfa
• smeđi šećer
• par kapi Worcestershire umaka, par kapi Tabasca
• 1 limun
• 2 velika krumpira
• 1 malo kiselo vrhnje
• vlasac
• 2-3 češnja češnjaka
• lisnata salata
Rebra kuhamo u začinjenoj vodi kao da kuhamo juhu. Kada se meso počne odvajati od kosti, rebra vadimo van i stavimo hladiti.
Popržimo kockice luka, kožu dimljene slanine i češnjak. Dodamo žlicu smeđeg šećera i zalijemo amber pivom. Reduciramo na pola i dodamo kečap, žličicu Dijon senfa i par kapi Worcestershire umaka. Kuhamo na laganoj vatri da se umak zgusne, posolimo i popaprimo te dodamo par kapi Tabasca i limunovog soka. Rebrica narežemo i napacamo u BBQ umaku. Zapečemo ih u pećnici na 180 stupnjeva, da karameliziraju.
Krumpir operemo, stavimo u alu foliju, posolimo i zamotamo, te pečemo na 180 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena. Kiselo vrhnje začinimo sa sjeckanim češnjakom, sjeckanim vlascem, solji i
paprom. Služimo uz pečeni krumpir. Lisnatu salatu operemo i začinimo dressingom po želji.
4/4
• 2 male grdobine, 2 pišmolja, 2 komada ugora ili neke druge ribe od kamena
• 100 g kukuruznog brašna
• 2 jaja
• 1 pšenično pivo
• 1 luk
• 200 g graška
• 1 žličica Wasabi praha
• malo maslaca
Ribu očistimo i odrežemo glave, a ugora narežemo na šnite. Posolimo, popaprimo i uvaljamo u brašno. Kukuruzno brašno lagano posolimo, ubacimo 2 žumanjka i zalijemo pšeničnom pivom da dobijemo gustu smjesu kao za palačinke. Bjelanjke istučemo u snijeg i dodamo smjesi. Ribu provučemo kroz smjesu i pržimo u dubokom ulju.
Luk narežemo na kockice i glaziramo na maslacu. Dodamo grašak i zalijemo ribljim temeljcem ili vodom. Kratko kuhamo, izblendamo štapnim mikserom, dodamo Wasabi prah i kockicu hladnog maslaca. Pire protisnemo kroz fino cjedilo.