Ovo je jedan od omiljenih deserata koje možete probati u Pugli. Malo čudnog naziva (apostolski prsti) tradicionalno su pripremani za vrijeme karnevala/maškara, ali su toliko ukusni da se rado nađe isprika za njihovu pripremu u bilo koje doba godine. Porjeklo nastanka deserta ovog neobičnog i ne baš privlačnog imena još uvijek je enigma, ali receptura nije.
Radi se zapravo o osvježavajućim i laganim palačinkama punjenim ricottom i limunovom koricom te posipanim s malo cimeta. Punjenje ima cijeli niz varijanti i transformira se od područja do područja.
Kako bilo kandirani komadići naranče su klasik isto kao što su komadići čokolade u chocolate chipovima. Sve velikodušno zalijte nekim autentičnim likerom kao sto je Borsci San Marzano, Amaro iz Puglie ili pak limoncello koji ćete i lakše naći od svih ovdje navedenih. Preprženi komadići badema lako mogu zamijeniti kandirane komadiće naranče pa dati jedan drugačiji ali opet zanimljiv štih. U jednom dijelu Italije, točnije u Brindisiju oplemenjuju ricottu s kavom i likerom od trešanja.
Za punjenje će vam trebati:
750 g ricotte
150 g šećera
1 ocijeđeni limun
60 ml likera kao što je limoncello
2 čajne žličice cimeta
malo šećera u parhu
Kao što smo već prethodno napomenuli, morate pustiti ricottu da se ocijedi kroz gazu preko noći. Uklonite vodu koja se iscijedila iz sira, a sir pomiješajte s šećerom, limunovom koricom i limunovim sokom, ovdje možete dodati kandirane komadiće naranče, a oni koji ne mogu bez čokolade možete dodati i čokoladne mrvice.
Nakon što ste ispekli ssvim tanke palačinke, nadjenite ih dobivenom smjesom, a zatim razdjelite na tri jednaka dijela. Prelijte ih limoncellom, te pospite s malo cimeta i šećera u prahu.
Izvor fotografija: Foto