Palačinke kao apostolski prsti iz Puglie

Donosimo autentičan način pripreme talijanskih palačinki

Ovo je jedan od omiljenih deserata koje možete probati u Pugli. Malo čudnog naziva (apostolski prsti) tradicionalno su pripremani za vrijeme karnevala/maškara, ali su toliko ukusni da se rado nađe isprika za njihovu pripremu u bilo koje doba godine. Porjeklo nastanka deserta ovog neobičnog i ne baš privlačnog imena još uvijek je enigma, ali receptura nije.

Radi se zapravo o osvježavajućim i laganim palačinkama punjenim ricottom i limunovom koricom te posipanim s malo cimeta. Punjenje ima cijeli niz varijanti i transformira se od područja do područja.

Kako bilo kandirani komadići naranče su klasik isto kao što su komadići čokolade u chocolate chipovima. Sve velikodušno zalijte nekim autentičnim likerom kao sto je Borsci San Marzano, Amaro iz Puglie ili pak limoncello koji ćete i lakše naći od svih ovdje navedenih. Preprženi komadići badema lako mogu zamijeniti kandirane komadiće naranče pa dati jedan drugačiji ali opet zanimljiv štih. U jednom dijelu Italije, točnije u Brindisiju oplemenjuju ricottu s kavom i likerom od trešanja.

Koju god verziju izabrali jako je važno da ocijedite ricottu preko noći. Tako će držati oblik. Morate napraviti tako rijetko tijesto, da kad ispečete frittatinu gotovo možete vidjeti kroz nju. Tradicionalna receptura kaže da jedan žumanjak treba proizvesti 3 palčinkice. Možete ih dodatno premazati limoncellom, a zatim puniti ricottom.

Za punjenje će vam trebati:

750 g ricotte

150 g šećera

1 ocijeđeni limun

60 ml likera kao što je limoncello

2 čajne žličice cimeta

malo šećera u parhu

Kao što smo već prethodno napomenuli, morate pustiti ricottu da se ocijedi kroz gazu preko noći. Uklonite vodu koja se iscijedila iz sira, a sir pomiješajte s šećerom, limunovom koricom i limunovim sokom, ovdje možete dodati kandirane komadiće naranče, a oni koji ne mogu bez čokolade možete dodati i čokoladne mrvice.

Nakon što ste ispekli ssvim tanke palačinke, nadjenite ih dobivenom smjesom, a zatim razdjelite na tri jednaka dijela. Prelijte ih limoncellom, te pospite s malo cimeta i šećera u prahu.

Izvor fotografija: Foto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:08