Pakiramo ruksake i idemo na izlet!

"Zovu" sunčanu nedjelju, a imamo ideju za jedno eno-gastro putovanje...

piše: Sunčana Barušić

Znatiželja je odličan poticaj za akciju, a nas je navela da krenemo prema srcu Slavonije, nadomak Slavonskog Broda, prema najstarijoj hrvatskoj privatnoj vinariji osnovanoj 1985. godine – Stupnički Dvori, nekadašnje vinarije Zdjelarević. Velika znatiželja jer smo htjeli vidjeti je li promjenom vlasničke strukure došlo samo do promjene imena u Stupnički Dvori, ili je nova ekipa poradila i na još kvalitetnijoj eno-gastro ponudi po kojoj je ova privatna vinarija bila poznata.

Naime, pronaći novi okus koji će zaintrigirati nepca pravih poznavatelja vina oduvijek je san svakog vrsnog vinara i u današnje je vrijeme tako nešto sve teže ostvariti. Teže, ali ne i nemoguće. Potom održati razinu gastro ponude zbog koje se također isplatilo potegnuti i više kilometara (od Zagreba nam je trebalo sat i pol vožnje po autocesti) i omastiti brk tradicionalnim domaćim, slavonskim namirnicama pripremljenim na moderan, nov, iznenađujuć način. No, da vas ne držimo u napetosti: pošlo je to za rukom stručnjacima vinarije i majstorima od kuhače u okviru resorta Stupnički Dvori. Prvo oduševljenje izaziva zgrada ispod koje su podrumi, potom restoran, a iznad koje je mali hotel s kapacitetom za noćenje do 35 osoba, savršeno sjedinjena s okolišem i okružena s više od 40 hektara zemljišta s uredno posađenih, uzgajanih i njegovanih trsova loze.

Mudri potezi

Dočekao nas je novi vlasnik i diektor gospodin Lev Mezhibovskiy, koji je uz dodatna ulaganju u kvalitetu ponude i podizanje standarda napravio vrlo mudar potez: u kuhinji je glavnu riječ ostavio jednom od najboljih kuhara kontinentalne Hrvatke, chefu Daliboru Žalcu, koji je svojim majstorijama oduševljavao goste od osnutka vinarije i restorana. Uzdah je izmamio pogled na vinograde s natkrivene terase u kojem smo uživali ispijajući osvježavajuću Festiva Graševinu i grickajući domaće slance, pogačice i kiflice, djelo vrijednih ruku kuharica koje su iz svojih slavonskih domova u kuhinju restorana Stupnički dvori donjele i domaće recepte. I dok se chef Žalac uputio u kuhinju s namjerom da pripremi legiranu juhu od graševine, file smuđa na posteljici od povrća, medaljone od jelena, špikani svinjski file s domaćom slaninom, tačkrle punjene domaćim pekmezom od šljiva i naravno savijaču od jabuka i sira u domaćem tijestu, mi smo se uputili, kao što i dolikuje gostima Stupnički Dvori, razgledavanju vinograda i privatnog ribnjaka smještenog između vinograda na padinama slavonske Dilj gore s koje puca pogled na ribnjake Jasinje, Savu…

Po povratku uživali smo i u razgledavanju vinarije s godišnjim kapacitetom od 250 do 300 tisuća litara, a glavnu riječ vodio je međunarodno priznat enolog, gospodin Martin Grozdanović, koji predstavio nove linije vina, hrabrih novih okusa koja će, vjerujemo, brzo osvojiti srca i nepca vinoljubaca. U liniji vina Classic Stupnički Dvori nalaze se klasično bijelo i crno vino u kojima štovatelji dobre kapljice mogu uživati već neko vrijeme. Riječ je o bezvremenskoj Graševini i besprijekornom CMS-u, kupaži cabernet-merlot-shiraz, najkomercijalnijim proizvodima iz podruma Stupničkih Dvora. A, osim okusa, privukla nas je i ambalaža linije Festiva u koju spadaju četiri brižno oblikovana vina: graševina, chardonnay i rose u savršeno balansiranom omjeru pristupačne cijene i izuzetne kvalitete, potom linije Poeta (graševina i chardonnay), a imali smo čast kušati i kapljice iz linije Filozof koja će iz podruma Stupničkih Dvora na svjetlo dana izaći krajem godine. Riječ je o barrique vinima, graševini i chardonnayju, koja u bačvama odleže otprilike 12 mjeseci. Vrh ponude Stupničkih Dvora predstavljaju dva najnagrađivanija i najposebnija vina Solar Eclipse i Lunar Eclipse limitiranih izdanja.

Dodatne avanture

Za goste koji žele dodatne avanture, oko vinarije su uređene pješačke i biciklističke staze, s terase restorana može se pod budnim okom držati klince koji se igraju u dječjem igralištu, a za dobro druženje uređeno je i boćalište. Dan je bio predivan i poželjeli smo se drugo jutro probuditi u hotelskoj sobi s ručno izrađenim namještajem od slavonskog hrasta i sanjivi pogled uputiti na sucem okupane vinograde gdje tišinu prekida samo pjev ptica, ali zaputili smo se u Zagreb, sa željom da svima preporučimo vikend u predivnom kraju gdje vas na svakom mjestu dočekuje osmijeh vrijednih ljudi koji svojim radom i stručnošću iz slavonske zemlje uzimaju ono najbolje što se može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:47