Omiljene kuharice poznatih hrvatskih gastro-blogerica

Zaljubljenice u dobru klopu otkrivaju koje su im kuharice uvijek najbolja inspiracija...

piše: Vana Babić

Nemojte biti rob recepata, uzmite ono što nađete svježe na tržnici i znat ćete što s tim…”, “Recepti nemaju dušu, zato ste tu da je udahnete svojim jelima”. Citati su jedne od najpoznatijih autorica knjiga i izvora inspiracije milijunima zaljubljenika u ukusnu hranu, Julije Child te oca francuske kuhinje, neupitnog autoriteta i simbola europske gastronomije, Augustea Escoffiera. Iako su napisali najprodavanije kuharice na svijetu, zazivaju maštu kod svih koji se prime kuhače i krenu u pustolovno istraživanje s odmakom od onog što piše na papiru.

Ipak, dobra kuharica zlata vrijedi i tek kad se dobro usvoje temelji može se započeti avantura okusa, boja i mirisa. Postoje kuharice čije korice obećavaju, ali vam neće pružiti inspiraciju. Postoje i one neugledne od kojih samo okrenemo glavom, a zapravo su prava mala riznica. Upitali smo nekoliko najboljih hrvatskih gastro blogera koja za njih ima “ono nešto”.

Marina Kuharica (za male i velike)-Helena Kralj

U biti nisam bila sigurna što bih odgovorila jer imam punu policu dragih kuharica. Kad sam djecu pitala što oni misle, bez razmišljanja su odgovorili: “Pa tvoja”! Inače imam nekoliko dragih kuharica koje više čitam i gledam nego što ih služim u kuhinji. To su trenutno kuharica od Danyela Coueta: “Paris – kulinarsko putovanje svijetom po kvartovima” jer obožavam i Paris i njegove kvartove te raznovrsna jela koja nudi. Fotke je snimio meni najdraži food fotograf David Loftus.

Druga kuharica je slična jer vodi na slično putovanje Venecijom i njenim kvartovima i zalogajnicama odnosno Bacaro lokalima.

Treća kuharica koju moram izdvojiti (možda joj je čak mjesto na početku ovog izbora) je Talijanska regionalna kuharica koju sam kupila na nekom buvljaku za vrijeme života u Engleskoj. Kuharica je stara i pokazuje kako je prava talijanska kuhinja puno više od pizze i spaghette. Po ovoj su kuharici krenuli moji prvi kulinarski počeci i u nju redovito i rado virim i inspiriram se.

Naime, Helena je i sama autorica kuharice i to posebno za očeve s kuhačom pod nazivom “Tatina kuharica”

“Da mi je neŠto slatko…”, Ana-Marija Bujić

Kratko i jasno: obožavam kuharice. Kao većina zaljubljenika u kuhanje, ne gledam ih samo kao knjige u kojima se traže recepti, nego me interesira priča koja stoji iza njih i, naravno, fotografija. Jako je puno lijepih kuharica koje udovoljavaju svim upotrebnim i estetskim kriterijima, ali jednoj se uvijek iznova vraćam: “Francuska kuhinja” autorica Joanne Harris i Fran Warde. Ta knjiga ima sve što treba: recepte u koje se čovjek može pouzdati, kako za slano, tako i za slatko, fotografije hrane koje vas mame na kuhanje, fotografije krajolika koje vas mame na putovanje i uz svaki recept mali uvod ili priču koja od običnog recepta učini nešto posebno. Sve što sam dosad skuhala po toj knjizi kod degustatora je bilo pravi hit.

Ana-Marija je također autorica nedavno objavljene kuharice What´s Cooking in Dubrovnik.

“Voće i povrće”, Andrea Cukrov

Moja omiljena kuharica je “Dalmatinska kuhinja” Dike Marjanović Radice. Ovo sigurno nije vizualno najatraktivnija kuharica koju posjedujem, ali ona će uvijek imati posebno mjesto u mojoj kuhinji. Uz nju sam počela kuhati i gotovo svaki recept u njoj za mene ima neku posebnu priču ili asocijaciju na kuhinje mojih mame i bake. To je knjiga koju ima svaka dalmatinska kuća, knjiga koja se prenosi s koljena na koljeno, knjiga koju bismo mogli nazvati i enciklopedijom dalmatinske kuhinje. Rekla bih da je to djelo koje je za mene više od kuharice s posebnom sentimentalnom vrijednošću…

“Ebba’s Cuisine”, Nevena Buljan

Zaljubljena u istraživanje skandinavske kulture, svojem blogu nadjenula je švedsko ime, a jedna od najdražih kuharica također potječe sa skandinavskog poluotoka. Ona je Dankinja (Luise Vindahl), on je Šveđanin (David Frenkiel). Upoznali su se u Italiji i od tada sa svijetom entuzijastično i nesebično dijele svoju ljubav prema zdravoj hrani, cjelovitim namirnicama, vegetarijanstvu i putovanjima, na istoimenom blogu. Njihova “Green Kitchen Stories” ima posebno mjesto na Neveninoj polici. Izdvaja i “Adventures with chocolate” francuskog chocolatiera Paul A. Younga uz koju je naučila raditi čokoladne praline koje uvijek iznova obaraju s nogu sve prisutne.

“Domaćica”, Sanja Štrbac

Kuharica koju najčešće uzmem u ruke je ona od manifestacije “Babičini kolači”. Podsjeća me na neka davna vremena i u sebi čuva recepte za moju omiljenu domaću kuhinju. U njoj su recepti zagorskih baka koje su pripremile autohtone slastice po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Gledanje i čitanje recepata ove knjižice probudit će u vama osjećaj sigurnosti toplog doma, poželjet ćete isprobati svaki recept tako da i vi okusite tradiciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20