Održan festival smokava u Zadru

Guštanje u slatkom svježem voću i svim njegovim delicijama

piše: Mateja Domitrović

snima: Jure Mišković

U Zadru je ove godine sedmi put održana fešta od smokava, odnosno Festival smokava koji je počeo berbom smokava na OPG-u Babac-Damjanić. Sandra Babac i njezin suprug Alan Damjanić idejni su začetnici i organizatori ovog festivala te veliki zaljubljenici u smokve, zemlju i prirodu.

Prirodna slastica

Sandri i Alanu želja je brendirati smokvu kao gastro suvenir te je još više približiti ljudima kao namirnicu koja je vrijedna svake pažnje, namirnicu koja predstavlja najbolju moguću prirodnu slasticu u tom kraju. Iako njihov posao nije baš profitabilan, ovaj bračni par svoj nasad ne misli zanemariti, a Šinjorinu smokvu, ime koje je postalo sinonim za nešto dobro od smokava, još više ojačati i prezentirati ljudima kao kvalitetan, zdrav proizvod pripremljen s čistom ljubavlju.

Nove kombinacije

Smokva je definitivno kraljica voća ovog mjeseca, a u Zadru se nekoliko dana guštalo u svježim smokvama, njezinim prerađevinama te jelima koja su pripremili zadarski restorani: Pet bunara, Foša, Kornat, Hotel Mediteran, konoba Na Po Ure i Gelateria Eva.

Posjetitelji su mogli isprobati smokve u novim kombinacijama; kolaču sa skutom i marcipanom te pekmezom Šinjorina smokva, sladoledu od smokve, fritulama sa smokvama, guščjoj jetri s kremom od smokava, telećim medaljonima sa smokvama na palenti i mnogim drugim slatkim i slanim delicijama. Festival je završio, ali sezona smokava nije, na tržnicama ih ima i bit će ih i veći dio ovog mjeseca pa ako ste i propustili festival, smokve nemojte zaobići, uvrstite ih na jelovnik u bilo kojem izdanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:53