20 pilećih krilaca
1,5 dl soja sosa
1 žlica meda
1 žličica svježe ribanog đumbira
2 češnja češnjaka
1 naranča
sol
papar
maslinovo ulje
timijan
peršinov list
malo ružmarina
Pomiješajte sve sastojke za marinadu u zdjelici. Krilca složite u pliću posudu pa ih prelijte pripremljenom marinadom i pospite sjeckanim peršinovim listom, timijanom i ružmarinom. Malo ih još uvaljajte prstima da ih marinada i začini zahvate sa svih strana. Ostavite ih tako nekoliko sati ili preko noći u frižuderu. Krilca možete ispeći na roštilju ili u pećnici na 200 stupnjeva dok ne dobiju lijepu rumenu boju.
Savjet: dio marinade možete skuhati na laganoj vatri dok se ne pretvori u sirup, pa na pola pečenja krilca prelijte tom sirupastom marinadom i pecite ih još desetak minuta da se krilca glaziraju.
Jedite ih same ili s pečenim krumpirićima.
2/6
500 g cherry rajčica
1 šačica kuhanoga bijeloga graha
bosiljak
2 češnja češnjaka
Za njoke:
80 dag kuhanog žutog krumpira, propasiranog
30 dag brašna
2 jaja
maslac
sol
malo parmezana
vezica bosiljka
maslinovo ulje
Bosiljak izradite u blenderu s malo maslinova ulja i parmezana pa ga dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima za izradu njoka. Umijesite tijesto, pa ga podijelite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj podlozi hrpice tijesta razvaljajte u dugačke valjke debljine palca i režite njoke na dužinu od dva do tri cm. Skuhajte njoke u kupućoj posoljenoj vodi, gotovi su čim isplivaju na površinu. Dok se njoki kuhaju, u tavu na maslinovo ulje stavite cherry rajčice, češnjak i kuhani bijeli grah pa pustite nekoliko minuta da rajčice omekšaju. Njoke poslužite s pripremljenim povrćem.
3/6
4 manje mesnate crvene paprika, najbolje rog
2 konzerve tune
1 žlica kapara
3 kisela krastavca
2 žlice kremastog sira
majoneza
senf
limunov sok
maslinovo ulje
sol
papar
peršinov list
Paprike ispecite u pećnici na 200 stupnjeva. Okrenite ih da se ispeku sa svih strana. Pečene stavite odmah u najlonsku vrećicu, dok se ne ohalde, lakše ćete ih oguliti. Dok se paprike hlade, nasjeckajte kisele krastavce i kapare pa u blenderu izradite tunu s krastavcima, kaparima, maslinovim uljem i limunovim sokom. Smjesi dodajte sir, peršinov list, majonezu i senf, prema ukusu, sol i papar. Promiješajte da dobijete glatku smjesu pa, ako je potrebno, još začinite. Ohlađenim paprikama ogulite kožu i odstranite koštice pa ih napunite pripremljenom smjesom od tune. Možete ih razrezati pa polovice poslužiti na kruhu.
4/6
200 g kvinoje
2 rajčice
1 žlica nasjeckanih sušenih rajčica
pola ljute papričice
1 tikvica
nekoliko listića svježe mente
sol
limunov sok
maslinovo ulje
Operite kvinoju i kuhajte je u vodi (u omjeru 1:3). Voda će ispariti, a kvinoji treba dvadesetak minuta da se skuha. Ostavite je da se hladi, a za to vrijeme pripremite ostale sastojke za salatu. Na komadiće nasjeckajte sušene rajčice i svježu rajčicu. Budite oprezni s ljutom papričicom, dodajte je malo, lako ćete poslije pojačati ljutinu ako želite. Tikvicu operite i narežite na kockice ili trakice, po želji. Ako želite, možete je kratko popržiti na malo maslinova ulja. U zdjelu stavite kvinoju i narezano povrće pa sve začinite s malo soli, limunova soka i maslinova ulja. Dodajte nasjeckane listiće mente.
5/6
4 svježe smokve
šaka rikule ili neke druge zelene salate
2 žlice mekog kozjeg sira
2 žlice oraha
orahovo ulje
vinski ocat
sol
Rikulu ili zelenu salatu operite i ocijedite. Orahe grubo nasjeckajte. Salatu začinite solju, octom i orahovim uljem. Smokve pažljivo narežite na četvrtine. Bilo bi poželjno da nisu premekane da se mogu lijepo narezati. U zdjelu stavite rikolu, na nju stavite smokve, zatim rasporedite kozji sir koji ste prethodno natrgali prstima pa dodajte grubo narezane orahe. Po želji pokapajte sve s još malo orahova ulja, a ako ga nemate zamijenite ga maslinovim.
Savjet: salati možete dodati i malo pršuta i bilo koji drugi sir, no neka ne bude preintenzivna okusa. Sve možete začiniti i limunovim sokom, maslinovim uljem, a povrh svega dodajte i malo mede.
6/6
4 komada svinjske vratine (količinu prilagodite broju osoba)
2 paprike
2 rajčice
1 celerova stapka
nekoliko listića bosiljka
maslinovo ulje
kvasina
sol
papar
ružmarin
Vratinu posolite i popaprite pa je ispecite na roštilju ili na tavi na maslinovom ulju. Ako želite, dodajte joj grančicu ružmarina i dva cijela režnja češnjaka da puste miris i podlijte je s malo vode ako je pečete u tavi. Papriku očistite od koštica pa je nasjeckajte na kockice, a rajčicu na sitnije komade. Celerovu stapku narežite na tanke komade. Listiće bosiljka također narežite. Pripremljeno povrće posolite, začinite kvasinom i maslinovim uljem, dodajte bosiljak i sve dobro promiješajte da se okusi prožmu. Svaki komad vratine poslužite s hladnom salatom.