piše: Sunčana Barušić
snima: Boris Kovačev
Najprije na gornji dio tržnice po rajčicu, onda dolje u mesnicu po mljeveno meso… Nije teško pogoditi – za ručak se sprema tjestenina u umakom bolognese. Ali, još treba tjestenina, maslinovo ulje, dobar zreli, tvrdi sir za ribanje i po mogućnosti – da bude sve iz Italije jer kuha se talijansko jelo! Nema problema. Kad na zagrebačkoj tržnici Dolac završite kupovinu, u mesnicama u istoj prostoriji, odnosno u prizemlju skrenite posve lijevo i koračajte skoro do kraja reda.
Pogled nalijevo i evo male Italije, dućana Sapori. Zapravo, ne trebaju vam toliko detaljne upute: dovoljno je slijediti zamaman miris prave talijanske mortadele Bologna od 80 kilograma, koju nam je narezao vlasnik Gianfranco Crepaldi.
– Krivo je mišljenje da se mortadela jede samo vrlo tanko narezana. Pravi štovatelji ove talijanske delicije režu je ručno jer u njenoj se teksturi događa slično kao kod pršuta: toplina koju stvara električni rezač topi masnoću i mijenja okus – pojasnio nam je Gianfranco.
Ovdje ćete naći talijanske tjestenine Voiello i Del Levante, kavu Muchacho café i Nero, Cirio maslinovo ulje, sušene rajčice u maslinovu ulju, artičoke, pršut iz Parme, pravu talijansku integralnu rižu i rižu za rižote, desetak vrsta sireva, od prave mozzarelle od bufala, mozzarellu Burretina i Nodini, preko impresivnog Grana Padano pa do pikantne gorgonzole. Delikatese ne samo za napraviti savršenu tjesteninu s umakom bolognese, nego ekipi napraviti pravu talijansku gastro feštu za ugodno ljetno druženje.