piše: Vana Babić
snima: Davor Žunić
Ona je Ebba. U izravnom prijevodu njezino ime istoznačnica je za snagu, dok sama riječ na švedskom znači nestajanje. U ovom slučaju oba su značenja točna, dok je u ovom kontekstu Ebba simpatična Riječanka koja obožava slatko, francuske kuharice, praline i vijugave riječke ulice. Upravo zbog čega je Nevena Buljan, inače poznata gastroblogerica, otvorila vrlo poseban slatki hram pokraj rimskog foruma, gdje doslovno možete nestati u kremastim slasticama.
Zašto snaga? Evo, ispričat ću iz vlastitog iskustva s mislima na jedan razgovor, dogovarajući jesensko snimanje uz ispijanje jutarnje kave: “Ma znaš šta bih ti ja htjela? Otvoriti jednu onako slatku malu slastičarnicu gdje bih mogla raditi svoje praline. Dobro, ne samo njih. Da uz dobru šalicu kave možeš pojesti kolač kao u francuskim crnobijelim filmovima”.
E, pa upravo takvo mjesto pretvorila je u stvarnost dok je za takav korak doista bila potrebna snaga. Danas, recimo, dvije godine od tog razgovora, Nevena je pekla jutarnju dozu chocolate chip keksića, jedna tura pralina već je bila spremna dok se iz vitrine širio zamaman miris sočnog kolača od badema. Tarte Tatina i Ligabuea na koji je posebno ponosna.
– Sve radimo sami – nadodala je Maja nekoliko puta, brinući da u tekstu ne zaboravim spomenuti sve one kasnonoćne sate koje je provela za velikom zdjelom otopljene čokolade koju će se pretvoriti u kojekakve čokoladne minijature. Čokolada je belgijska, a recepture moraju proći kroz Neveninu maštu da bi došle do vitrine.
Što se tiče dobrih starih kolača poput orehnjače, pince i sličnog, peku i njih, i to po receptima none Nevenke, bez čijeg stručnog suda nema ni kolača. Iako se za kolače uvijek treba biti dobro raspoložen da uspiju besprijekorno, čini se kako u Ebba’s Cuisineu dobre energije ne manjka budući da se iznad Koblerova trga, kad prođete Stara vrata, jedu baš dobri kolači. Najbolje je da provjerite sami i javite nam svoje dojmove.