piše: Vana Babić
snima: Biljana Gaurina
Ako ste jedan od roditelja koji muku muči sa svakodnevnim svladavanjem dječjih obroka, ovo bi mogla biti sretna vijest za vas. Nutricionistice i inovatorice Tena Niseteo i Karmen Matković-Melki iz edukativnog nutricionističkog centra Definicija hrane i stručne suradnice Dobre hrane osmislile su prvi nutricionistički dizajniran dječji tanjur Zdravko Zmaj.
Ova “bojanka na tanjuru” ispunjava se namirnicama, odnosno osnovnim hranjivim tvarima (ugljikohidrati, bjelančevine, masti, vitamini i minerali), ovisno o dobi djece. Tanjur je predviđen za djecu od 4 do 12 godina, a korištenjem različitih omjera namirnica i prostora oko zmaja određuje se veličina porcije. Ako je dijete sklono konzumiranju obilnih porcija, djetetov novi prijatelj na tanjuru Zdravko Zmaj trebao bi kontrolirati tu naviku, ali i poticati one koji premalo jedu.
Od Zdravka Zmaja imat će koristi četverogodišnjak koji se osamostaljuje i upoznaje namirnice, šestogodišnjak koji ima stvorenu naviku, ali želi se izbjeći konzumacija nekih namirnica, dok starijim uzrastima možemo kontrolirati porcije i približiti možda dosad nepoznate okuse. Zdravko Zmaj u potpunosti je hrvatski proizvod čiji je dizajn “zakopčao” Vedran Klemens, a uz pomoć kulinarskog studija Kuhaona osmislili su i iskušali recepte.
Dobra hrana prepoznala je vrijednost ovog projekta za koji nutricionistice iz Definicije hrane imaju velike planove, a ubrzo se nadamo novim i jednako lijepim vijestima.
Krem jogurt s pahuljicama i voćem
Recepti:
- 60 g krem jogurta
- 1 jušna žlica višanja iz kompota
- 1 manja naribana jabuka
- prstohvat cimeta
- 3 badema
- 1 jušna žlica muesli pahuljica
- 1 čajna žličica namočenih grožđica u malo vode
Ovaj doručak servirajte tako da na trbuščić Zdravka Zmaja stavite krem jogurt, na svako krilo višnje iz kompota, a kao zemlju na kojoj Zdravko Zmaj sjedi stavite naribane jabuke s cimetom. Na krem jogurt dodajte dio nasjeckanih badema, a preostale bademe pomiješajte s muesli pahuljicama koje stavite na rep Zdravka Zmaja. Namoćene grožđice poredajte poput plamena koji riga Zdravko Zmaj. Ćuperak i noge zmaja dodatno obojite komadićima voća ili voćnim sokom.
Napomena: Voće za krila Zmaja birajte po želji i sezoni. Bademe možete zamijeniti nekim drugim orašastim plodovima (lješnjaci, orasi).
Mediteranska palačinka sa sirom i bosiljkom
- Za palačinku:
- 1 jaje
- 20 g glatkog brašna
- 2 jušne žlice mlijeka
- prstohvat morske soli
- 1 čajna žličica maslinovog ulja (potrebnog za pečenje palačinke)
- Za sirni namaz:
- 40 g svježeg kravljeg sira
- mali prstohvat morske soli
- 2 listića svježe narezanog bosiljka
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- Za dekoraciju:
- 2 cherry rajčice
- 8 manjih listića svježeg bosiljka
Priprema
Svježi kravlji sir začinite solju i pomiješajte s narezanim bosiljkom i maslinovim uljem.
Od jaja, brašna, mlijeka i soli pripremite tijesto. Ispecite jednu palačinku (promjer tave 18 cm). Kada se malo ohladi premažite je sirnim namazom.
Palačinku prerežite na dva dijela i postavite ih na trbuščić i rep Zdravka Zmaja. Zdravkova krila popunite rajčicom narezanom na ploškice, a od preostale rajčice oblikujte plamen koji riga Zdravko Zmaj. Listićem bosiljka za dekoraciju obojite njegov čuperak, a preostale listiće rasporedite kao travu na kojoj sjedi.
Piletina s kikirikijem i ciklom
- 1 manji pileći batak
- prstohvat morske soli
- 1 jaje
- 10 g očišćenog kikirikija iz ljuske
- 2 jušne žlice suncokretovog ulja (potrebne za pečenje)
- Za prilog:
- 80 g mrkve
- 50 g krumpira
- 50 g ukiseljene cikle
Priprema
Pileći batak posolite. Jaje dobro razmutite, a kikiriki sitno nasjeckajte nožem. Batak obložite razmućenim jajem, a onda ga uvaljajte u kikiriki.
Mrkvu ogulite i prepolovite, a oguljeni krumpir narežite na ploške. U manji pladanj složite pileći batak, mrkvu i krumpir. Sve prelijte s uljem i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 35 minuta, a onda maknite foliju i pecite još 15 minuta.
Servirajte tako da batak postavite na rep Zdravka Zmaja, krumpir na njegov trbuščić, a mrkvu narezanu na ploškice na krila. Kolute cikle izrežite posebnim kalupima u različite oblike i poredajte oko Zmaja. Čuperak i noge Zdravka Zmaja ukrasite preostalom mrkvom i ciklom.