piše: Sunčana barušić
snima: Tea Cimaš
Jeftina, zdrava i previše zapostavljena – plava bi se riba morala češće naći na tjednom meniju. Možda tome pripomogne izlazak ribarske kuharice “Plavuše bez kostiju” autora Darka Baretića. Kuharicu zanimljivoga naziva i još zanimljivijeg sadržaja izdalo je u povodu 60. godišnjice osnivanja ribolovno društvo Arbun iz Crikvenice.
Kako piše i u predgovoru, namjera im je bila da zabilježe sjećanja na Crikvenicu i način života koji je nepovratno nestao i istovremeno kroz recepte i fotografije tradicionalnih “kirskih” jela od plave ribe i njigovih moderniziranih inačica dati edukacijsku i dokumentarnu poveznicu između ribarstva i turizma, dva područja koja su bitno odredila posljednje stoljeće u razvoju grada Crikvenice.
Posjetitelje koji su se došli upoznati s plavušama bez kostiju ovaj su tjedan u crikveničkom restoranu Mendula dočekala i jela pripremljena prema receptima iz kuharice te zvuci primorske glazbe Trija Crikvenica. Kuharica se može naručiti preko klupske facebook stranice ili, ako ste vični s udicama, uplatom članarine na račun ribolovnog društva.