Nordijska hrana u službi zdravlja

Što možemo naučiti od Skandinavaca?

Šveđani jedu da bi pili, Norvežani jedu da bi živjeli, a Danci žive da bi jeli. Iako se ne razlikuju pretjerano u izboru namirnica koji je velikim dijelom uvjetovan klimom, priprema i običaji se razlikuju. Na obiteljskim ručkovima skandinavskih zemalja naići ćete na pregršt ribe i morskih plodova. Obožavaju losos, bakalar, haringu i jegulju, a veliki su ljubitelji i rakova. Danci sve to vole pržiti i dimiti dok Šveđani vole nešto lakša i kreativnija jela koja su od davnina bila povezana s godišnjim dobima i sezonskim namirnicama. Zbog oštre klime Skandinavci su bili zakinuti za velik broj namirnica, no uvozom i napretkom tehnologije to više nije slučaj. Šveđani su najveći potrošači kave i mlijeka u svijetu, dok su Norvežani orijenitarni na tradicionalne specijalitete od divljači.

Nordijska prehrana je zdrava?

Nedavno je provedeno istraživanje danskog sveučilišta o kvaliteti nordijske prehrane. Cilj je bio prikupiti rezultate je li nordijska prehrana zdrava te pomaže li u skidanju kilograma i snižavanju krvnog tlaka, masnoće i šećera. U istraživanju je sudjelovalo 181 muškaraca i žena u dobi između 18 i 65 godina. Kriterij za sudjelovanje bio je BMI veći od 30 te opseg struka kod žena veći od 80 cm, a kod muškaraca veći od 90.

Ispitanici su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva je konzumirala nordijsku prehranu bogatu žitaricama, voćem, povrćem i naravno ribom i morskim plodovima. Druga skupina je konzumirala klasičnu dansku kuhinju. Obje skupine su bile uspješene u skidanju kilograma iako to nije bio temeljni cilj već snižavanje krvnog tlaka, masti i šećera. Prva skupina je bila uspješnija po svim kriterijima. Za one nevjerne, u brojkama bi to bilo u prosjeku 4,5 kg manje za ispitanike prve, odnosno 1,5 kilogram manje za ispitanike druge skupine. Istraživanje se provodilo 26 tjedana, a količina hrane nije bila posebno određena.

Zaključak je…

Niže vrijednosti kolesterola u krvi možda su izazvane i padom kilograma na što isto treba obratiti pozornost. U svakom slučaju, način pripreme namirnica bitno je uvjetovao bolje rezultate u istraživanju kod prve skupine. Po tome možemo zaključiti kako uz raznolik izbor potencijalno zdravih namirnica možemo doprinijeti još i više za svoj organizam spremajući ih na zdraviji način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:04