…potom istuckajte tvrdu koru i očistite ih – tada će biti spremni za izradu kolača, nadjeva za palačinke, orahnjače, pite!
Piše: Mateja Domitrović
Snima: Marko Miščević
Ne postoji kuća u kojoj se barem za vrijeme blagdana ne ispeče neki kolač s orasima. Tako je bilo i jest i u mojoj obitelji. Moja baka kolače s orasima, kao i sve druge, radila je redovito, neovisno o praznicima ili rođendanima, i okus njezine orahnjače nemoguće je vratiti.
Njezin recept bih rado podijelila sa svima, no baka ju je pripremala onako od oka, a ja nažalost te njezine omjere nisam “uhvatila” na vrijeme. I iako ima još odličnih orahnjača koje sam probala i koje ću tek probati, ova njezina ipak zauzima prvo mjesto na mojoj ljestvici top kolača.
Vjerujem da je tako sa svima koji su u životu imali prilike odrasti uz domaće kolače, one koje su zamijesile poznate, drage ruke, one koji se ne mogu baš nikako zamijeniti ni mjeriti s najljepše zapakiranim industrijskim slatkišem.
Orasi na ovoj fotografiji ubrani su u mojem selu, Boku Palanječkom, i veseli me što znam da će u Zagreb putovati pita od oraha, orasnice i šapice po receptu tete Blanke, mamini londoneri, medenjaci s orasima, tatin orahovac… I tako cijelu zimu.