• 1 pileća prsa
• 1 žličica curryja
• 2 šalice narezanih zelenih šparoga
• 1 šalica narezanih zelenih mahuna
• 1 šačica narezanog mladog luka
• šalice narezane mrkve
• peršinov list
• 1,2 dl kokosovog mlijeka
• sol • papar
• 1 žličica kokosovog ulja
Pileća prsa narežite na manje uzdužne komade, posolite ih, popaprite i pospite curryjem pa ih rukama promiješajte da se meso obloži začinima. Povrće narežite također na uzdužne trake. Na kokosovom ulju kratko popecite piletinu pa dodajte narezano povrće, začinite solju, paprom, dodajte peršinov list i kuhajte oko tri minute. Zatim ulijte kokosovo mlijeko. Ostavite na laganoj vatri još par minuta. Pazite da vam se povrće ne prekuha, bolje da ostane malo hrskavo.
3/9
• 8-10 manjih mladih krumpira
• 8 zelenih šparoga, debljih
• 5-6 mladih mrkvi, tanjih
• 5-6 rotkvica
• maslinovo ulje
• vlasac
• sol
Krumpir i mrkvu dobro operite, posolite ih. U posudu za pečenje najprije poslažite mladi krumpir i mrkvu, pokapajte maslinovim uljm pa ih stavite na dvadesetak minuta u pećnicu na 180 stupnjeva. Poslažite potom i rotkvice i šparoge pa pecite još oko petnaest minuta. Izvadite iz pećnice, pospite sjeckanim vlascem i pokapajte maslinovim uljem ako je potrebno. Povrće može biti samostalan obrok uz miješanu lisnatu salatu, a možete ga poslužiti i uz komad mesa ili ribe.
4/9
• 1 mac (bunt, pušlek) bijelih šparoga
• 2 mlada luka
• 1 koromač
• 1 mladi češnjak
• 1,5 dl bademovog mlijeka
• 1 žličica mljevenog đumbira
• sol
• papar
• crni sezam
• maslinovo ulje
Na maslinovo ulje stavite narezani mladi luk i češnjak, pa dodajte narezane bijele šparoge i koromač. Ulijte oko litru i pol vode ili temeljca pa kuhajte dok sve ne omekša. Pred kraj kuhanja ulijte bademovo mlijeko i ostavite na vatri još koju minutu. Izradite juhu u blenderu ili pomoću štapnog miksera. Gustoću prilagodite vlastitiom ukusu, ako vam je pregusto dodajte još vode ili temeljca. Začinite solju, paprom i mljevenim đumbirom. Poslužite juhu u zdjelicama posutu crnim sezamom.
5/9
• 1 mac zelenih šparoga
• 1 šnita kruha
• 1 nešpricani limun
• sol
• papar
• maslinovo ulje
Šparoge ispecite na roštilju ili grill tavi tek koju minutu s obje strane. U tavici popecite sitno sjeckani kruh do hrskavosti. Poslažite šparoge na pladanj, posolite ih i popaprite te polijte maslinovim uljem, pospite prepečnim kruhom i naribajte povrh svega koricu limuna.
6/9
• pola maca zelenih šparoga
• 1 krastavac
• 1 i pol šalice dugozrnate i divlje riže (pomiješano)
Za dresing:
• 2 žličice dijon senfa
• malo vlasca (pušlek debljine
prsta)
• 1 mladi luk
• žličice suhog estragona
• žličice mljevene gorušice
• malo kopra
• vinski ocat
• vinski ocat
• maslinovo ulje
• sol
• papar
Skuhajte rižu, ocijedite je i ostavite da se ohladi. Šparoge narežite, ostavite vrh u komadu. Kuhajte ih u kipućoj vodi jednu minutu (ne duže jer se mogu jesti i sirove). Ocijedite ih i polijte hladnom vodom da zadrže lijepu zelenu boju. Pomiješajte navedene sastojke za dresing s time da luk i vlasac narežete na sitnije. Narežite krastavac pa ga pomiješajte sa šparogama i rižom te začinite pripremljenim dresingom.
7/9
• 250 g očišćenih kozica
• pola maca zelenih šparoga
• šalice narezanih šampinjona
• šalice narezanih cherry rajčica
• 1 mladi luk
• 3 češnja češnjaka ili 1-2 mlada češnjaka
• 1 dl bijelog vina
• 200 g staklenih rezanaca
• sol
• papar
• bosiljak, timijan, peršin
• maslinovo ulje
Škampe pecite na maslinovo ulju u dubljoj tavi oko dvije do tri minute. Izvadite ih van pa na istoj masnoći kratko (oko pet minuta) popecite šparoge, gljive, rajčicu, mladi luk. Dodajte češnjak, vino te ostale začine. Skuhajte rezance, ocijedite ih pa dodajte sa škampima u tavu s povrćem. Promiješajte da se sve dobro spoji.
8/9
• pola maca tanjih bijelih šparoga
• 1 šalica nrezanog crvenog kupusa
• 2 mlada luka
• 2 žlice narezanog feta sira
Za dresing:
• 1 žličica tahini paste
• 1 žlica vode
• 2 žlice limunova soka
• 1 češanj češnjaka
• sol
• papar
• maslinovo ulje
Jednu minutu blanširajte bijele šparoge pa ih pomiješajte s tanko narezanim crvenim zeljem, mladim lukom i feta sirom.
Prelijte pripremljenim dresingom.
9/9
• tijesto za pizzu
• 15-ak tankih zelenih šparoga
• nekoliko tanko narezanih šnita mesnatije slanine
• 1 pakiranje mozzarelle
• 6-8 cherry rajčica
• 4-5 žlica domaćeg kečapa ili gustog soka od rajčice
• 1 mladi češnjak
• origano
• papar
• maslinovo ulje
Razvaljajte tijesto za pizzu pa stavite u veci okrugli pleh. Namažite tijesto ravnomjerno kečapom. Poslažite ploške mozzarelle, narezane cherry rajčice ta rasporedite u krug šparoge. Na kraju na pizzu stavite narezanu slaninu, pa pospite sve origanom i malo popaprite. Pecite na 200-220 stupnjeva. Kada je pizza gotova, pokapajte je maslinovim uljem i pospite sitno sjeckanim mladim češnjakom.