piše: Sunčana Barušić
snima: Biljana Gaurina
Bura i sol: bez njih jednostavno nema dobrog pršuta. Bura i sol: pršuterija u Krapinskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci bez koje se u metropoli ne bi mogle nabaviti divote drniškog kraja. A, za otvaranje ovog dućana zaslužan je Domagoj Marin. Rodom iz Drniša, Domagoj ima zanimljiv životopis. Nakon što je radio kao direktor prodaje u velikim firmama nakon što je proputovao cijeli svijet, radio i živio izvan Hrvatske, Domagoj je odlučio nastaviti ono što je njegov otac započeo prije četrdeset godina: raditi u obiteljskoj pršutani Marin, urediti prostor u Zagrebu u kojem će plasirati obiteljske proizvode i u kojem će okupiti sve male OPG-ove i vinare rodnog kraja. I, uspjelo mu je.
Osim pršuta, sa zeleno obojanih vratiju iz obiteljske konobe, sada pričvršćenima na zid prodavaonice mame panceta, pečenica i šokol. Na policama se iz vlasite proizvodnje nalaze morska sol s dalmatinskim biljem te dimljena sol, koja je upila aromu drva badema, graba i smilja koji se dime ispod pršuta i sok koji je istodobno kapao iz mesa – delikatesa koju cijene i koriste veliki gurmani kod priprema posebnih jela.
– Od komadića pršuta pomiješanih s domaćim sirevima i začinima radimo namaze za kojima vlada velika potražnja, a kraj njih se u hladnjaku nalaze i najfiniji sirevi drniškog kraja: Lećevaćki, Drniški kozji, Delma ovčji sir i sir iz mišine, koji nastaje fermentacijom ovčjeg mlijeka u ovčoj mješini – kaže Domagoj Marin, ponosno pokazujući i ostale proizvode iz svoje ponude.
Vrhunska vina, domaće pekmeze, med, rakije i čokoladu s pršutom, koju su napravili u suradnji s domaćim proizvođačem.