Nedavni odlazak jednog od najboljih hrvatskih sommelier

In memoriam Branko Muždeka (1973. - 2014.)

Izvor naslovne fotografije: Foto

piše: Davor Butković

S Brankom Muždekom u proteklih sam godinu i pol nekoliko puta ostajao budan do tri ili pola četiri. Lanjskoga srpnja, na pokaznoj večeri novog Bevandina menija, Muždeka se igrao ne samo vinima, nego i votkom (uz kavijar) i šampanjskim pivom (uz tartar od govedine black angus, ako se dobro sjećam). Noć je ipak završila velikim šampanjcima, mislim da je bio Bollingerov Grande Annee.

Oko dva mjeseca kasnije rastali smo se uz cigare, crnu čokoladu i port iz 1983. godine, također ne prije praskozorja. I tako dalje, i tako dalje i tako dalje.

Entuzijastičan čovjek

No, dok smo se svi drugi oporavljali barem do iduće večeri, Branko Muždeka već je u podne sa svojim užasno toplim, prijateljskim smiješkom dočekivao rane Bevandine goste; prvo mi se činilo da je čovjek bio imun na alkohol, da bih kasnije shvatio da je Muždeka spadao među one sasvim, sasvim rijetke ljude u ugostiteljskom biznisu, koi su se doslovno identificirali s imenom svog posla, i kojima baš ništa nije bilo teško da bi se njihovi gosti osjećali što je bolje moguće pa je tako Muždeka bio u jednako dobroj formi i poslije osmosatnih noćnih kušanja vina i kad je uredno spavao.

Uz to, mislim da je bio uistinu entuzijastičan čovjek koji je iskreno želio udovoljiti drugima. No, Muždeka je, prije svega, bio vrhunski sommelier; jedan od troje ili četvero najboljih u Hrvatskoj uopće. Bevandina vinska lista gotovo enciklopedijske naravi, s vrlo, vrlo malo nepotrebnih vina, s puno hrabrih uvrštavanja (Muždeka se, jedini u Hrvatskoj, usudio na vinsku kartu staviti petnaestak njemačkih rizlinga koje naša publika još uopće ne poznaje), i stalno s novim, aktualnim berbama, Muždekin je magnum opus i jedan od mogućih uzornih primjera kako bi trebalo sastavljati vinske liste vrhunskih restorana.

Branko Muždeka u Bevandi je spojio oba svoja specifična znanja i talenta: za vina i za vođenje ambicioznog restorana, što je, među ostalim, dovelo do iznimno uspješne ovogodišnje sezone u jednom od dva najbolja kvarnerska lokala. Prije Bevande Muždeka je radio u voloskoj Amfori i kastavskom Kukuriku.Godine 2007. proglašen je najboljim hrvatskim sommelierom.

Vrhunski stručnjak

Velika je šteta što Muždeka nije stigao iskoristiti sve moguće prednosti hrvatskog ulaska u Europsku uniju kad je riječ o vinima: umjesto komplicirane procedure uvoza, sada je dovoljno sjesti u auto, odvesti se do vinarije koja nas zanima, i obogatiti vinsku kartu vinima do kojih se prije jedva dolazilo. Uopće ne sumnjam da bi se već sljedeće sezone Muždekina Bevandina vinska karta napunila etiketama o kojimo smo dosad uglavnom mogli smo čitati ili ih kušati u inozemstvu.

S druge strane, ulazak u Uniju omogućuje lakšu promociju naših najboljih vina u svijetu, za što je bio prilično strastveno zainteresiran, Branko Muždeka jedan je od rijetkih ljudi u vinskom i restoranskom poslu u Hrvatskoj o kojem nisam čuo baš ništa loše. Koliko god to zvučalo konvencionalno, osobito u u osmrtnicama, Muždeka je, prema svemu sudeći, bio podjednako dobar čovjek i vrhunski stručnjak.

Branko Muždeka rođen je 1973. godine u Rijeci. Umro je 29. listopada. Pokopan je 31. listopada na groblju u Viškovu. Gotovo svi moji znanci i prijatelji s hrvatske vinske scene zadnjih su dana govorili pomalo tužnim naglaskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:27