Naučite pripremiti govedinu Stroganov

Malo što toliko otvara apetit kao mekani goveđi file u pikantnom krem umaku pa još u kombinaciji s omekšalim lukom. Ne čudo stoga da je ruska aristokracija iz 19. stoljeća bila luda za tim jelom. Donosimo vam recept uz koji ne možete pogriješiti. Naime, to je kreacija londonskog chefa Lawrencea Keogha iz restorana Wolseley.

Pod uvjetom da imate sve pri ruci, jelo je vrlo brzo gotovo, što ga čini prikladnim za nenadane večere u društvu. Najbolje se slaže s rižom, no može se poslužiti i uz druge priloge.

Za 4 osobe:

  • 540 g goveđeg filea, narezanog na trakice
  • sol i papar
  • žličica ljute paprike
  • 2 žličice slatke paprike
  • ulje (za prženje)
  • 30 g maslaca
  • 2 manja luka, sitno nasjeckana
  • 120 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 50 ml vinskog octa
  • 80 ml bijelog vina
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 120 g kiselih krastavaca, narezanih na vrlo tanke trakice (po želji)
  • 120 ml kiselog vrhnja (po želji)
  • 1 žlica sitno nasjeckanog peršina

Govedinu posolite i popaprite pa je uvaljajte u dvije vrste paprike.

Kratko propržite trakice govedine (2-3 min na jakoj vatri), a zatm ih izvadite iz tave i ostavite sa strane.

U tavu stavite maslac i luk, a zatim i gljive pa sve pirjajte 1 min. Dodajte koncentrat rajčice i pirjajte nekoliko minuta. Promiješajte, dodajte ocat pa kuhajte dok tekućina ne ispari. Zatim dodajte bijelo vino i kuhajte dok pola tekućine ne ispari. Ulijte vrhnje te posolite i popaprite. Vratite govedinu u umak i kuhajte na laganoj vatri dok se meso ne ugrije.

Poslužite uz rižu, a ako želite, dodajte i malo kiselog vrhnja, kiselih krastavaca, sjeckanog peršina i paprike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:13