Kako zasititi četiri do šest gladuša koji vole slatko, bobice i svježe pečeni mirisan doručak? Stiže jedan jednostavan i prefin način za koji će vam trebati ravno-pola sata!
Slušajte ovu kombinaciju:šumsko voće, najdeveno keksima od cjelovitih žitarica, kratko zapečenih, a prelivenih domaćim ili grčkim jogurtom ili kefirom, a za grešno dobar užitak…s puuuno sladoleda!
Sastojci:
- 700 g šumskog voća (jagode, borovnice, maline, ribizi..)
- 100 ml javorovog sirupa
- 50 g šećera u prahu
- 3 jušne žlice zobenih pahuljice
- 2 žlice vode
- 1 žlica limunovog soka
- malo cimeta
- Za nadjev:
- 300 g zobenog brašna
- 1 žlica praška za pečenje
- prstohvat soli
- 60 g maslaca (narezanog na male komadiće)
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 veliko jaje
Napravite nadjev tako da pomiješate šumsko voće, javorov sirup, šećer i malo cimeta pa stavite u posudu i zagrijte na srednjoj vatri do vrenja. Kuhajte kojih 3 do 4 minute dok ne dobijete homogenu smjesu s kompaktnijim “sirupom”.
U “manjoj” drugoj posudici pomiješajte zobene pahuljice, vodu i limun pa ih pridodajte smjesi sa šumskim voćem te kuhajte dodatne 2-3 minute. Konstantno miješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Kako biste napravili “tijesto” pomiješajte zobeno brašno, prašak za pečenje i prstohvat soli u širu posude te pridodajte i maslac narežite na komadiće. U maloj posudici pomiješajte jedno jaje, mlijeko i javorov sirup. Pridodajte mokre sastojke suhima pa miješajte dok ne postignete homogenu smjesu.
U male posudice stavite prvo nadjev a zatim ga prekrijte prethodno opisanom smjesom za tjesto. Zapecite 25 do 30 minuta na 185°C. Imajte na umu da nadjev mora biti sočan, a korica zlaćane boje