Sastojci:
• 1 jaje
• 180 g tekućeg jogurta
• 2 žlice šećera
• 1 vrećica vanilin šećera
• 1 žlica rakije ili ruma
• prstohvat soli
• 200 g glatkog brašna
• ½ vrećica praška za pecivo
• korica jednog neprskanog limuna
• 2 šake suhih višanja (može i grožđica)
Priprema:
Pjenjačom izmiješajte jaje, jogurt, šećere, rakiju ili rum i sol. Potom umiješajte brašno koje ste prosijali s praškom za pecivo. Dodajte višnje. U dubljoj posudi ugrijte ulje. Najprije stavite vrlo malo tijesta da vidite kako će se ponašati. Mora brzo isplivati radeći mjehuriće. Potom s dvije žličice koje ste prethodno umočili u ulje uzimajte smjesu i spuštajte je u lonac s uljem. Nemojte lonac prepuniti tijestom jer fritule trabaju mjesta da se napuhnu. Izvadite ih na papir koji će upiti masnoću i posipajte šećerom u prahu, a ako želite i cimetom.
2/11
Sastojci:
• 3 žumanjka
• 2 žlice šećera
• 3 žlice ruma
• 1 naranča
• 1 limun
• 200 g glatkog brašna
• prstohvat soli
• 2 žlice kiselog vrhnja
• ulje za prženje (otprilike 800 ml)
Priprema:
Električnom miješalicom izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte rum i naribane korice naranče i limuna. Zatim postupno dodajte prosijano brašno, sol i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete srednje čvrsto tijesto. Razvaljajte tanko tijesto valjkom. Narežite ga na trake dužine oko 15 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku preklopite u čvor ili, prema vlastitoj želji, izrežite tijesto u neke druge oblike. Možete trake tijesta saviti pomoću vilice i dobiti oblik cvijeta. Tijesto pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Fanjke pospite šećerom u prahu.
3/11
Sastojci:
• 500 g glatkog brašna
• ½ vrećice praška za pecivo
• vrećica suhog kvasca
• 1 žličica soli
• 100 g šećera
• malo cimeta u prahu
• 2 jaja
• 250 g svježeg sira
• 50 g maslaca
• naribana korica jednog neprskanog limuna
• 100 ml mlijeka
• 40 g maslaca
za posipanje:
• šećer u prahu
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kvascem, soli, šećerom i cimetom. Dodajte razmućena jaja, sir koji ste prethodno dobro promiješali, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto. Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i umijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 - 2 cm i izrežite krugove (8 cm), te manjim kalupom izrežite sredinu. Oblikovane kolačiće koslažite na pleh prekriven papirom za pečenje. Ostavite ih na toplom otpirlike pola sata. Premažite ih otopljenim maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, otprilike dvadesetak minuta. Izvadite iz pećnice pa još tople posipajte šećerom u prahu.
4/11
Sastojci:
• 4 jaja
• 320 g brašna
• 200 ml kiselog mlijeka
• 1 vrećica praška za pecivo
• ulje za prženje
• šećer za posipanje
Priprema:
Brašno prosijte s praškom za pecivo. U posudi s mikserom miješajte jaja, dodajte kiselo mlijeko pa usipavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješajte dok ne dobijete homogenu masu. U dubljoj posudi zagrijte ulje (mora biti tako duboko da uštipci plivaju). Žlicom uzimajte tijesto i stavljajte ga u ulje tako da dobijete izdužene dijelove. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavite na papirnati ubrus da upije masnoću. Prije posluživanja svaki uštipak posipajte šećerom u prahu.
5/11
Sastojci:
• 1 jaje
• 150 ml ulja
• 150 g šećera
• 250 ml mlake vode
• 1 vrećica vanilin šećera
• ½ vrećice praška za pecivo
• 500 g glatkog brašna
• 2 prstohvata soli
• malo ruma ili rakije
• korica jednog limuna
• korice jedne naranče
• otprike 1 l ulja za prženje
Za posipanje
• šećer u prahu
• 1 vrećica vanilin šećera
Priprema:
Najprije pjenjačom utucite jaje, šećer, ulje, sol i vanilin šećer, tako da dobijete kompaktnu, glatku smjesu, dodajte rum ili rakiju (lozu) i vodu, zatim prašak za pecivo i postupno žlicu po žlicu brašna, otprilike 500 g, dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od ruku i zdjele u kojoj ste mijesili. Ostavite tijesto da počiva 15 minuta. Ulje stavite u lonac i na srednjoj vatri ostavite da se grije dok radite kroštule. Vrlo je bitno pogoditi temperaturu - ulje ne smije biti ni vrelo jer će se kroštule prepeći, ni hladno jer će onda popiti ulje. Za probu, otkinite komad tijesta i stavite ga u ulje. Ako odmah ispliva i počnu se raditi mjehurići, znači da je spremno za prženje. Tijesto podijelite na tri-četiri dijela pa svaki dio razvaljajte u pravokutnik debljine nekoliko milimetara. Pravokutnik izrežite na trake (stare su ga domaćice rezale radlom, odnosno rodulom), a potom trake, ne rombove. Svakom rombu napravite malu rupicu u sredini pa prebacite jedan vrh romba kroz rupicu. U ulje stavljajte malo po malo kroštula (u posudi ih ne smije biti previše). Okrećite ih vilicom, a gotove stavljajte na papirnati ručnik da upije ulje. Još tople posipajte šećerom u prahu u koji ste dodali vanilin šećer.
6/11
Sastojci:
• 250 ml mlijeka
• 1 žličica šećera
• 1 kocka svježeg kvasca
• 500 g glatkog brašna
• 500 g oštrog brašna
• 1 vrećica praška za pecivo
• 2 jaja
• 2x200 g jogurta
• 3 žlice šećera
• 3 žlice ulja
• 1 žličica soli
Priprema:
U posudici ugrijte 250 ml mlijeka sa žličicom šećera pa dodajte razmrvljeni kvasac, promiješajte i pustite na toplom da uzađe. U većoj posudi izmiješajte dvije vrste brašna pa dodajte prašak za pecivo, šećer, ulje i sol. Potom umiješajte jogurte i lagano umućena jaja. Dodajte uzašli kvasac i miješajte dok se smjesa ne poveže. Dalje mijesite rukama dok ne dobijete čvrsto tijesto. Stavite ga u najlonsku vrećicu, istisnite zrak i dobro je zavežite. Stavite u hladnjak da odstoji barem 4 sata. Potom vadite dijelove veličine šake. Rastegnite ih rukama na pobrašnjenoj podlozi pa takve pržite u vrelom ulju. Kad ih izvadite, stavite ih na papirnati ubrus da upije masnoću, a potom pošećerite. Ako ne želite iskoristiti sve tijesto, možete ga držati u vrećici u hladnjaku 2-3 dana.
7/11
Sastojci:
• 50 g čokolade za kuhanje
• 75 ml mlijeka
• 100 ml vode
• 60 g maslaca
• 30 g šećera
• 25 g kakaa
• 75 g brašna
• 2 jaja
• ½ žličice sode bikarbone
• ulje za prženje
Priprema:
U lončić stavite mlijeko, vodu, kakao, šećer i maslac te na laganoj vatri zagrijavajte dok ne zavri. Brašno prosijte sa sodom bikarbonom i umiješajte u uzavrelu smjesu. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta uz stalno miješanje dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite da se tijesto ohladi. U međuvremenu na pari otopite čokoladu. U prohlađeno tijesto dodavajte uz miješanje mikserom (nastavci u obliku spirale) jedno po jedno jaje. Odvojite pola tijesta, a u drugu polovicu stavite rastopljenu čokoladu. Na vatri zagrijte ulje. Tijesto pomoću dvije žličice spuštajte u vrelo ulje i pržite ga otprilike četiri minute. Povremeno ih okrećite vilicom tako da budu pržene sa svih strana. Vadite ih na tanjur na kojem je papir i ostavite da upije suvišnu masnoću.
8/11
Sastojci:
• 3 jaja
• 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
• 350 ml mlijeka
• 100 ml mineralne vode
• malo soli
• 2 žličice ulja
• pola žličice ruma
• ulje za prženje
• šećer za posipanje
Priprema:
Pjenasto izmutite jaja pa naizmjence dodavajte brašno i mlijeko te vodu. Nemojte odjednom usipati tekuće sastojke da tijesto ne postane prerijetko. Dodajte sol, ulje i rum. Tijesto mora biti gusto kao tijesto za palačinke. Na tavici zagrijte ulje (mora biti puno dublje nego za palačinke). Uzimajte tijesto sa žlicom tako da po tavici radite spirale (ispunite cijelu tavicu). Kad se ispeku, pažljivo ih izvadite širokom šupljikavom žlicom i stavite na upijajući papir da upije masnoću. Prije posluživanja posipajte ih šećerom u prahu u koji možete dodati i cimet.
9/11
Sastojci:
• 200 g brašna
• 200 g raženog brašna
• 1 vrećica suhog kvasca
• 1 žličica šećera
• 3 žlice ulja
• 2 žličice soli
• 1 žličica papra
• 300 ml tople vode
• 100 g špeka
• 1 glavica luka
Priprema:
Pomiješajte brašno i kvasac. Dodajte preostale sastojke za tijesto i 300 ml tople vode. Zamijesite tijesto i ostavite na toplom da se digne, odnosno podvostruči volumen. U međuvremenu sitno nasjeckajte luk i slaninu te ih zajedno ispržite dok luk ne postakli, a slanina ne postane smećkasta. Pustite da se ohladi. Premijesite tijesto i umijesite luk sa špekom. Razvaljajte na debljinu od 1,5 cm i oblikujte pogačice. Poslažite ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite na toplom još petnaestak minuta i pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva dvadesetak minuta.
10/11
Sastojci:
• 650 g brašna za dizana tijesta
• 10 g soli
• 6 žumanjaka
• 60 g šećera
• 60 g maslaca
• 2 žlice ulje
• 2 žlice ruma
• 300 ml mlijeka
• 1 neprskani limun
• 1 kocka svježeg kvasca
• ulje za prženje
• 125 g tamne čokolade
• 125 g bijele čokolade
• 25+25 g maslaca
• mrvice za ukrašavanje
Priprema:
U 3 žlice mlakog mlijeka otopite razmrvljeni kvasac. Dodajte žličicu šećera, promiješajte i ostavite na toplom mjestu da naraste. U međuvremenu u dubokoj posudi pomiješajte brašno, sol, šećer, rastopljeni maslac, ulje i rum, mlako mlijeko, razmućene žumanjke i uzašli kvasac. Mijesite dok tijesto ne postane glatko, odnosno dok se ne počne odvajati od posude. Ostavite ga na toplom mjestu da se digne. Kad mu se udvostručio volumen (otprilike za četrdesetak minuta), premijesite ga i razvaljajte na debljinu prsta. Najprije režite velike krugove, a potom u sredini svakog manjim oblikom za rezanje ili manjom čašom izrežite rupe. Pokrijte ih krpom i pustite da odstoje još petnaestak minuta u toploj prostoriji. U posudi zagrijte ulje (mora biti dublje, tako da donutsi plivaju). Pržite donutse na srednjoj temperaturi sa svake strane, dok ne dobiju rumenu boju. Stavite ih na upijajući papir da se ocijede od ulja. Pustite ih da se potpuno ohlade. Na pari, u odvojenim posudicama, otopite natrganu čokoladu i umiješajte maslac. Svaki donut umočite u otopljenu čokoladu i dok se još nije stvrdnula, pospite ukrasnim mrvicama.
11/11
Sastojci:
• 500 g brašna
• 20 g svježeg kvasca
• 1 žličica soli
• 1 žlica maslinova ulja
• 1 jaje
• 250 ml vode
• 2 žlice ribanog parmezana
• sjeckanog ružmarina
Priprema:
U pola šalice tople vode razmutite kvasac, žličicu šećera i brašna. Stavite na toplo da uzađe. Izmiješajte brašno, sol, dodajte uzašli kvasac, žumanjak i ulje. Dobro zamijesite uz postupno dodavanje vode tako da dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Oblikujte četiri lopte i ostavite ih da se odmore desetak minuta. Razvaljajte ih na debljinu od pola centimetra. Vilicom istucite bjelanjak da bude kremast pa njime premažite tijesto. Posipajte ga parmezanom i ružmarinom. Izrežite na trake, svaku uvijte spiralno pa ih poslažite na papirom obložen pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva petnaestak minuta.