Sinonim je ženskog pića, ali u njemu podjednako uživaju muškarci i žene. Rosé ili ružičasta vina sve češće se nalaze u zalihama, pogotovo u toplijim danima. Obično vrlo laganog, lepšavog i izrazito voćnog okusa, savršeno se slažu uz laganije ručkove, tulume na otvorenom i ljetne večerice. Ipak, kako znati da ste odabrali pravi nije uvijek jednostavno. U nastavku ćemo vam pokušati dati par savjeta kako odabrati zbilja dobar rosé, a vi nam možete šapnuti je li kupnja bila uspješna. Pa krenimo:
1. Kako se dobiva?
Nije presudno za kupnju ali dobro je znati ako se pokrene diskusija o vinu koje ste poslužili. Naime, postoje dva načina proizvodnje. Prvi je prerada crnog grožđa na način uobičajnim za bijelo vino. Muljanje, cijeđenje i tiješnjenje, a zatim mošt treba provreti odvojen od komine. Također, mogu se dobiti i miješanjem crnog i bijelog vina. Budući da želimo lagan i voćan okus ono se radi najčešće u bačvama od nehrđajućeg čelika, a ne u drvenima.
2. Boja će vam puno reći
Ova vrsta vina posjeduje cijeli spektar ružičaste boje; od blijedo roze pa sve do rubinsko crvene. O čemu to ovisi? O vremenu u kojem mošt provede s pokožicama grožđa. Primjerice, kod sorte Plavac mali to vrijeme je vrlo kratko samo 24 sata tako da je on vrlo nježne ružičaste nijanse i lagan za piće.
3. Koju sortu i godište odabrati?
Odaberite onu sortu koju volite kod crnog vina. Što se tiče godišta ovdje vrijedi pravilo – mlađe je slađe! Ne zaboravite da ova vina moraju biti voćna, prozračna i lagana. Što je mlađe, to bi trebalo biti bolje. Također, nemojte se povoditi ustaljenjim mišljenjem kako je sve francusko najbolje. Svakako imaju prekrasna vina, ali odvažite se probati i vina drugih podneblja koja bi vas mogla ugodno iznenaditi. Hrvatska ima što za ponuditi iako je promidžba možda slabija pa dobar glas još nije došao do vas.
- Rose Kutjevo 2012
- Rose Crveno jezero 2011
- Plavac mali rose Syritis 2012.
- Dingač rose St.Heels 2012.
- Kos & jurišić Pinot sivi rose 2012.
Ako se ipak odlučite na stranu varijantu, nećete pogriješiti ako uzmete rosé argentinskog malbeca ili južnoafričkog cabernet sauvignona.
4. Okus
Uz citrusne i voćne tonove, često se vrlo dobro osjeti cvjetna nota. Blago voćni okus koji nerijetko podsjeća na lubenicu, jagodu i malinu prati i mirs koji podsjeća na ljubičice, ciklame,a ponekad i ruže.
5. Cijena
Rose bi trebao biti jedna od onih best buy vina odnosno vrlo kvalitetna vina za pristojne novce, zato nemojte podlijegati trikovima da je najskuplje i najbolje. Sve iznad 100 kuna za butelju moglo bi biti precijenjeno. Ružičasta vina pravi su proizvod za instant zaradu. Nije potrebna duga priprema niti odležavanje, a vodeći se za prozračnošću nerijetko se dogodi podvala ružičastih mirisnih vodica umjesto pravog rosea.
6. Ne čuvajte ga stoljećima
Svaka prigoda je posebna i nemojte čuvati rosé. Bit će najbolji ako ga popijete unutar tri godine. Kad ga kupujete, imajte na umu da ga kupujete za sada.