Na što paziti pri kupnji ružičastih vina?

 / Getty Images/iStockphoto
Rosé nemojte čuvati. Prikladan je uvijek. A sad - detaljnije!

Sinonim je ženskog pića, ali u njemu podjednako uživaju muškarci i žene. Rosé ili ružičasta vina sve češće se nalaze u zalihama, pogotovo u toplijim danima. Obično vrlo laganog, lepšavog i izrazito voćnog okusa, savršeno se slažu uz laganije ručkove, tulume na otvorenom i ljetne večerice. Ipak, kako znati da ste odabrali pravi nije uvijek jednostavno. U nastavku ćemo vam pokušati dati par savjeta kako odabrati zbilja dobar rosé, a vi nam možete šapnuti je li kupnja bila uspješna. Pa krenimo:

1. Kako se dobiva?

Nije presudno za kupnju ali dobro je znati ako se pokrene diskusija o vinu koje ste poslužili. Naime, postoje dva načina proizvodnje. Prvi je prerada crnog grožđa na način uobičajnim za bijelo vino. Muljanje, cijeđenje i tiješnjenje, a zatim mošt treba provreti odvojen od komine. Također, mogu se dobiti i miješanjem crnog i bijelog vina. Budući da želimo lagan i voćan okus ono se radi najčešće u bačvama od nehrđajućeg čelika, a ne u drvenima.

2. Boja će vam puno reći

Ova vrsta vina posjeduje cijeli spektar ružičaste boje; od blijedo roze pa sve do rubinsko crvene. O čemu to ovisi? O vremenu u kojem mošt provede s pokožicama grožđa. Primjerice, kod sorte Plavac mali to vrijeme je vrlo kratko samo 24 sata tako da je on vrlo nježne ružičaste nijanse i lagan za piće.

3. Koju sortu i godište odabrati?

Odaberite onu sortu koju volite kod crnog vina. Što se tiče godišta ovdje vrijedi pravilo – mlađe je slađe! Ne zaboravite da ova vina moraju biti voćna, prozračna i lagana. Što je mlađe, to bi trebalo biti bolje. Također, nemojte se povoditi ustaljenjim mišljenjem kako je sve francusko najbolje. Svakako imaju prekrasna vina, ali odvažite se probati i vina drugih podneblja koja bi vas mogla ugodno iznenaditi. Hrvatska ima što za ponuditi iako je promidžba možda slabija pa dobar glas još nije došao do vas.

Ako se ipak odlučite na stranu varijantu, nećete pogriješiti ako uzmete rosé argentinskog malbeca ili južnoafričkog cabernet sauvignona.

4. Okus

Uz citrusne i voćne tonove, često se vrlo dobro osjeti cvjetna nota. Blago voćni okus koji nerijetko podsjeća na lubenicu, jagodu i malinu prati i mirs koji podsjeća na ljubičice, ciklame,a ponekad i ruže.

5. Cijena

Rose bi trebao biti jedna od onih best buy vina odnosno vrlo kvalitetna vina za pristojne novce, zato nemojte podlijegati trikovima da je najskuplje i najbolje. Sve iznad 100 kuna za butelju moglo bi biti precijenjeno. Ružičasta vina pravi su proizvod za instant zaradu. Nije potrebna duga priprema niti odležavanje, a vodeći se za prozračnošću nerijetko se dogodi podvala ružičastih mirisnih vodica umjesto pravog rosea.

6. Ne čuvajte ga stoljećima

Svaka prigoda je posebna i nemojte čuvati rosé. Bit će najbolji ako ga popijete unutar tri godine. Kad ga kupujete, imajte na umu da ga kupujete za sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:35