Za 4 osobe:
• 200 g zečetine bez kostiju • 50 g pancete • 50 g luka
• 200 g blitve • 50 g parmezana • 50 g maslaca • sol
• papar • 1 dl slatkog vrhnja • 3 dl bijelog vina
Na sitno sjeckani luk stavite zeca narezanog na kockice i lagano popržite. Dodajte pancetu, zalijte bijelim vinom i slatkim vrhnjem te popaprite. Kada se umak prokuhao dodajte kuhane njoke maslac i blitvu izrezanu na trakice te pustite da se umak lagano zgusne.
Recept za njoke:
• 600 g krumpira • 5 žlica parmezana • 175 g brašna • 1 jaje
• papar • muškatni oraščić • 30 g suhih vrganja
Krumpir skuhajte u ljusci. Dok je još topao ogulite ga i protisnite pa na mlaki krumpir dodajte ostale sastojke. Suhe vrganje prethodno namočite i kada omekšaju usitnite ih.
Kada se tijesto za njoke spojilo u kompaktnu masu razvaljajte ga, izrežite njoke i kuhajte ih u toploj vodi. Kuhane njoke brzo ohladite u hladnoj vodi da se stegnu i da ne bi došlo do raspadanja.
2/6
• 3,5 kg obrađenog zeca • 200 g mesnatog špeka • 50 g korijena celera • 50 g korijena peršina • 80 g mrkve • 50 g luka • 2 dl bijelog vina • 40 g ukuhane rajčice • 60 g maslaca • peršinov list • sol • papar • klekove bobice
Zeca izvadite iz marinade, očistite od žilica, nabodite špekom, posolite, popaprite, natrljate sa zdrobljenim klekovim bobicama i zalijte s 10 g otopljenog maslaca. Stavite u posudu za pečenje i pecite prekriveno papirom za pečenje ili folijom na 180 stupnjeva 35 minuta. Povremeno zalijte zeca sokom od pečenja uz dolijevanje bijelog vina. Deset minuta prije nego što je zec pečen dodajte na ploške narezano povrće, ukuhanu rajčicu i ostatak maslaca. Zeca prebacite u drugu posudu, a sok, odnosno umak od pečenja prokuhajte i procijedite. Zeca poslužite s umakom, kroketima i dinstanim crvenim zeljem.
Kuhana marinada za meso divljači:
Za 1 litru
• 1,5 dl ulja • 2 veće mrkve izrezane na kolutiće • 3 glavice izrezanog luka
• 1 češanj češnjaka • 70 g narezanog celera • 1 korijen peršina • 2 lista lovora • 6 dl bijelog vina • 1 dl vinskog octa • sol • papar • 2 čajne žličice majčine dušice • 1 prstohvat sjemenki korijandra • 2 čajne žličice sušenih klekovih bobica • 1 grančica ružmarina
Na ulju popržite svježe i suhe začine, dodajte bijelo vino, ocat, sol, papar i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Meso posolite, popaprite, stavite u posudu i prelijte ohlađenom marinadom te držite na hladnom.
Hrustavci od krumpira (kroketi):
Za 4 osobe:
• 500 g krumpira • 30 g maslaca
• 1 jaje • 250 g ribanog parmezana
• 750 g oštrog brašna • sol
• prstohvat muškatnog oraščića
Krumpire ogulite i skuhajte u hladnoj posoljenoj vodi. U protisnuti krumpir dodajte maslac maslac, jaja, sir, brašno, sol i zamijesite tijesto. Razvaljajte ga u valjak debljine palca pa izrežite na 5 cm duge komade. Panirajte u brašnu, jajima i krušnim mrvicama i pohajte u dubokoj masnoći.
3/6
Pečeni
zečji but
Za 4 osobe:
• 2 zečja buta • 1 koromač • 8 cherry rajčica • 1 manji luk • 1 mrkva
• 2 češnja češnjaka • bijelo vino
• prošek • maslac • sol • papar
• majčina dušica • kadulja • maslinovo ulje
Odkoštite i začinite oba zečja buta. Na zagrijanom ulju prepržite krupno rezano povrće s mesom i cijelim rajčicama.
Dodajte začine pa prvo zalijte prošekom, a potom bijelim vinom. Poklopite i pirjajte 10 do 15 minuta. Maknite poklopac pa dodajte žlicu omekšalog maslaca.
Poslužite uz pire od krumpira i pastrnjaka
4/6
Za 4 osobe:
• 1 zec • 500 g mladog krumpira • 50 g luka • 2 manje rajčice • 100 g mrkve • lovorov list • sol • papar u zrnu • 1 manja žličica meda • 1 dl bijelog vina • 50 g špeka • maslinovo ulje
Mladi krumpir operite i izrežite na četvrtine. U posudu poslažite krumpir, a na njega stavite zeca izrezanog na komade te ostalo narezano povrće, špek i začine pa sve zalijte bijelim vinom. Poklopite posudu i pecite u pećnici oko pola sata na 180 do 220 stupnjeva ili pod pekom. Med se dodaje radi pojačanog okusa tako da zec upije sve sokove i mirise od povrća.
5/6
Za 2 osobe:
• 1 zečje sedlo • 6 tankih šnita pancete • 100 g špinata • sol
• papar • timijan • maslinovo ulje • bob za pire • umak cuberland
Zečje sedlo se nalazi od buteva prema prsima i taj dio morate odkoštiti tako da izvadite sve kosti a meso ostane na koži. Pazite da ga ne probušite. Dio mesa odvojite te sa špinatom izmiksajte u jednoličnu masu. Sedlo napunite tako da meso raširite sa kožom prema dolje. Meso obložite pancetom. Zamotajte oba kraja prema sredini i vežite špagom. Meso pecite u pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva i poslužite s pireom od kuhanog boba i cumberland umakom.
Za umak pomiješajte dvije žlice pekmeza od ribizla i 2 žlice pekmeza od marelica, dodajte dvije žlice ribanog hrena, sok od jedne naranče, sok i koricu pola limuna, te crno vino. Sve prokuhajte i pustite da se umak reducira.
6/6
• 700 g zečetine • 500 g srnetine • 500 g svinjetine od plećke • 300 g mesnatog špeka • 500 g srneće ili svinjske jetre • 1 kg crvenog luka • 40 g ukuhane rajčice
• 20 g mljevene crvene paprike • mast ili ulje • 3 dl bijelog vina • 1,5 dl crnog vina • lovorov list • majčina dušica • 3 dl kiselog vrhnja • sol • papar • limun
• kumin • 300 g vrganja (možete ih zamijeniti i drugim gljivama) • 15 g brašna
Na masnoći propirjajte sitno sjeckani luk, pa dodajte prvo svinjetinu, zatim srnetinu i na kraju zeca, sve izrezano na kockice. Pospite mljevenom paprikom i pirjajte dok iz mesa ne ispari sva tekućina. Kada meso porumeni dodajte ukuhanu rajčicu, brašno, sol, papar, lovor, kumin, majčinu dušicu, limunov sok i koricu pola limuna. Ulijte bijelo vino i pirjajte uz povremeno podlijevanje vodom ili temeljcem, a pred kraj ubacite slaninu i gljive. Kada meso omekša dodajte kiselo vrhnje i crno vino. Poslužite uz lovačke okruglice od kruha.
Lovačke okruglice:
• 600 g bijelog kruha • 200 g brašna • 4 dl mlijeka • 1/2 čajne žličice soli • papar
• 100 g šampinjona • 80 g slanine • 3 jaja • vezica peršina
Kruhu skinite koricu, a mekani dio narežite na sitnije kocke i osušite u pećnici. Osušene kocke stavite u dublju posudu i prelijte vrućim mlijekom. Slaninu i šampinjone narežite na sitne kocke, prepržite i dodajte kruhu. Dodajte razmućena jaja, brašno i sitno kosani peršin pa sve izmiješajte. Neka kratko odstoji. Oblikujte okruglice i kuhajte ih u kipućoj vodi na laganoj vatri oko 15 min.