Luda eksplozija zimskog voća

Kako voće funkcionira u receptima?

piše: Mateja Domitrović

snima: Mario Kučera

Agrumi koje smo koristili za ovo snimanje i koje inače jedemo rastu u Hrvatskoj. I nećete vjerovati, ali ovo voće nije tretirano herbicidima niti zagađeno pesticidima. Za njih se ne odnosi ona napomena “Kora nije za jeo”!, koju možete pročitati na deklaracijama svih, ama baš svih agruma ponuđenih u supermarketima i kod sumnjivih preprodavača voća na tržnicama. Naši agrumi ne dolaze sa zagađenih zemljišta i nisu prije svog putovanja uronjeni u bazene s fungicidima da bi dugo, dugo trajali.

Recept: Pečeni grejp s jogurtom

Mario Kučera

Ovo voće ima miris i okus, stiglo je iz polja i dvorišta s obale i otoka gdje raste zdravo i gdje plodovi zriju dva puta godišnje. Naše voće: limuni, naranče, grejp i mandarine stigli su s Visa i kupljeni su kod Nikole koji ih prodaje na Trešnjevačkom placu (u sredini pri dnu placa, pitajte, uputiti će vas).

A ovaj najslađi, najcrveniji šipak kupili smo kod Ane Brkić iz Škabrnje (Trešnjevački plac, srednji red na samom počeku tržnice) čija obitelj se o ovim stablima i svim svojim plodovima brine na najprirodniji način. To su ljudi koji žive na polju, koji ne uništavaju zemlju i plodove, to su ljudi koji poštuju prirodu, ali i nas koji želimo jesti zdravu hranu.

I to je jedino što vrijedi, jedino ispravno. Ako mislite da ste prošli povoljnije kupnjom u supermarketu i da je vaš čaj ili kolač ukusan, prevareni ste. Vjerujte, to nije hrana koju želite jesti. Prošećite tržnicom, raspitajte se, pronađite najbolje plodove, cijedite, ribajte, jedite, istinski uživajte.

Recept: Špageti s limunom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:10