Kulinarski Institut Kul IN u Sisku ugostio je ekipu iz Hong Konga

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Radili su knedle i rolice sa škampima na kineski način!

Piše: Mateja Domitrović

Snima: Biljana Gurina/EPH

Kulinarski Institut Kul IN u Sisku ugostio je ekipu Kineskog kulinarskog instituta iz Hong Konga koja je kroz trodnevne radionice približila kinesku kuhinju polaznicima sisačke kuharske škole i njezinim gostima. Dobra hrana imala je također prilike prisustvovati majstorskim izvedbama kineskih kuhara i okusiti dio njihove zanimljive i bogate gastro tradicije. Bila je to školica u kojoj smo naučili da stvaranje takvih jela nije nimalo lak zadatak.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Jer, iako se kineska hrana koju poznajemo sastoji od danas posve dostupnih i poznatih nam namirnica, njena priprema nije nimalo jednostavna. Ponekad ta priprema, kako su nam objasnili kineski kuhari, traje pet sati, a samo kuhanje pet minuta. Taj proces zahtijeva izvanredne kuharske vještine koje se tešu takoreći od malih nogu.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Kinezima je kultura stola iznimno važna pa oni svoje đake ne uče samo osnovnim kuharskim tehnikama već cijelom nizu kulinarskih sposobnosti, pravom odnosu prema hrani uz poštovanje svake namirnice, njezina porijekla te poznavanja tradicije i razvoja svake pojedine regije njihove zemlje.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Elementarno obrazovanje u Kineskom kulinarskom institutu traje dvije godine, za viši stupanj i širenje znanja potrebno je još tri godine, a da bi bio pravi kuhar moraš učiti dobrih 12 godina, rekao nam je Tang Shek Tung, član njihova tima i dodao: “Najvažnije od svega je u ono što radiš unijeti sebe. A sav taj trud i sve to znanje na kraju će najbolje ocijeniti gost kojem ćeš kuhati. Efekt koji ćeš postići kod njega najbolje će reći koliko vrijediš”.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

To zasigurno vrijedi za svakog kuhara, bez obzira otkud dolazi i gdje se školovao. A te velike kuhare nastoje stvoriti i u Sisku. Tamošnji vrijedni tim koji predvodi naš poznati chef Zdravko Perić kuhanju i svemu ostalom što će im biti potrebno za budući profesionalni život uči svakodnevno nastojeći u svakome probuditi i izvući najbolje od sposobnosti i talenata koje ovi mladi ljudi imaju.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Polaznici Kul IN-a u ovu se školu upisuju prvenstveno iz ljubavi, ima tu i oni mladih, ali i starijih koji strast prema svom hobiju žele još više rasplamsati, naučiti novo i razviti postojeće vještine uz pomoć stručnih predavača.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

A profesori ovdje su ti koji će se svakom ponaosob posvetiti, potaknuti ih, usmjeriti i prenijeti na njih sva svoja znanja i iskustvo, koji će ih naučiti prilagođavanju i fokusiranju na ono što su odabrali za svoj poziv. Uz to im daju priliku da upoznaju gastro običaje i kuhinje drugih zemalja surađujući s inozemnim školama i etabliranim chefovima, a ta razmjena različitosti važna je i za daljni razvoj i nadogradnju kod budućih studenata-kuhara.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Na samim radionicama chefovi Chan Chun Hung i Leung Kin Sum polaznike su učili kako pripremiti poznate kineske dumplingse koji se pune mesom ili morskim plodovima pri čemu su se mogli uvjeriti u kompleksnost izrade tih minijaturnih skulptura od tijesta. Pripremali su i popularne proljetne rolice, učili pržiti u woku, rukovati kuharskim alatom i priborom koji nisu karakteristični za naše podneblje. To je mali dio, ali opet dodatno veliko iskustvo za one koji su predani svom obrazovanju i koji sa žarom pristupaju svom poslu.

Sisak, 270116. Brace Kavuric 10. Kulinarski institut Kul In. Radionica kineskih specijaliteta. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

A kako je rekao glavni predavač u Kul In-u Zdravko Perić, mladima treba dati znanje, treba ih pokrenuti da daju maksimum od sebe i da vjeruju u to da mogu biti najbolji. A s takvim stavom i pravom ekipom sisačkog kulinarskog instituta uspjeh neće izostati. Jer, upornost i ljubav prema onome što radiš uvijek se isplate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:43