Dobra hrana je naime bila na poduci kako pripremiti tradicionalne recepte zagrebačke regije s bakinih ručkova....
2/12
Razvaljali tijesto, izrezali kolutove...
3/12
premazali žutanjkom...
4/12
...i dobili prefine pogačice sa sirom i kimom...
Za oko 40-ak pogačica
• 350 g oštrog brašna
• 250 g maslaca
• 300 g svježeg kravljeg sira
• 1 ravna žlica soli
• 1 žumanjak za premazivanje
• kim za posipavanje
Omekšali maslac narežite na listiće i pjenasto izmiješajte električnom miješalicom. Postupno dodajte brašno i nastavite miješati. Na kraju dodajte svježi kravlji sir i sol, pa sve zajedno dobro izmiješajte. Rukama oblikujte glatko tijesto i ostavite u hladnjaku 2-3 sata. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu 1 cm i izrežite čašom, kojoj ste prethodno pobrašnili rub, krugove od tijesta. Premažite ih žumanjkom i pospite kimom. Stavite na lim papir za pečenje, a onda rasporedite tijesto. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
5/12
• 5 jaja
• 5 žlica šećera
• 1 žlica oštrog brašna
• 1 l mlijeka
• 1 štapić vanilije
Žumanjke sa šećerom pjenasto izmiješajte i dodajte brašno. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. U mlijeko stavite razrezani štapić vanilije i pustite da zakuha. Zatim mlijeko maknite sa štednjaka, izvadite štapić vanilije i stavljajte u njega žlicom oblikovani snijeg od bjelanjaka. Vratite posudu opet na vatru, ali samo toliko da žličnjaci počnu kipjeti. Brzo ih okrenite na drugu stranu te ih nakon nekoliko sekundi izvadite i stavljajte u dublju zdjelu ili nekoliko manjih. Ponovite postupak dok ne skuhate sve žličnjake. U smjesu od žumanjaka postupno dodajte malo vrućeg mlijeka, dobro izmiješajte, a zatim ga ulijte u preostalo kipuće mlijeko. Kuhajte na umjerenoj vatri 3 do 5 minuta uz neprestano miješanje dok se krema ne zgusne. Nastavite miješati kako bi kremu malo rashladili. Prelijte je preko žličnjaka od bjelanjaka i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi. Poslužite dobro rashlađeno. Po želji ih možete posipati ostrušcima čokolade.
6/12
7/12
8/12
• 400 g brašnastog krumpira (300 g
kuhanog)
• 200 g kesten pirea
• 100-125 g oštrog brašna
• 100-125 g glatkog brašna
• 1 ravna žlica soli
• 1 jaje
• 30 g maslaca
9/12
1. Krumpir za šufnudle operite i kuhajte u kori oko 40-ak minuta.
2. Toplo ogulite i protisnite kroz prešu.
3. Dodajte kesten pire, maslac i jaja. U brašno dodajte sol i zamijesite rahlo tijesto uz postupno dodavanje brašna.
4. Tijesto oblikujte u valjak i narežite na manje komadiće.
10/12
Pokretima dlanova oblikujte valjuške (šufnudle).
5. Stavite ih kuhati u slanu kipuću vodu dok ne isplivaju na površinu.
11/12
1 purica (oko 3,5 kg)
• sol
• ulje
• 2 manje jabuke
• 2 kruške
Očišćenu puricu posolite iznutra i izvana. Zatim je izvana premažite uljem i stavite u namašćenu tepsiju. Prekrijte puricu aluminijskom folijom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 220°C sat vremena. Nakon toga maknite foliju i pecite 15 minuta na 200°C. Zatim nastavite peći 75 minuta na 180°C uz povremeno prelijevanje površine purice masnoćom od pečenja. Jabuke i kruške ogulite, narežite na kriške i popecite s obje strane na malo masnoće od pečenja. Puricu narežite na manje komade i poslužite sa šufnudlima i voćem. Sve zajedno prelijte s malo masnoće od pečenja.
12/12
Ako želite da vam purica bude mekana i s hrskavom koricom, nemojte pećnicu otvarati sto puta samo da provjerite kako stvari stoje jer će postati suha...