Božić nije jedino vrijeme kada možete napraviti kuglof. Ovaj ukusni, mekani jastučić s Grand Marnierom i marelicama napravite za dobro jutro uz šalicu vrućeg čaja ili kave. Donosimo vam pomalo neobičan recept s mrvicom kardamoma i đumbirom u preljevu.
Trebat će vam:
Za biskvit:
- 2 šalice maslaca sobne temperature
- 3 šalice brašna
- 1 žličica soli
- ¼ žličice mljevenog kardamoma
- 2 šalice šećera u prahu
- 6 velikih jaja
- ½ šalice punomasnog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za preljev:
- ⅔ šalice Grand Marniera
- ⅔ šalice granuliranog šećera
- 2 šalice suhih marelica
- komad oguljenog i narezanog đumbira veličine palca
- lagano tučeno slatko vrhnje (za posluživanje)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 250°C. Kalup za kuglof namažite maslacem i lagano pobrašnite. Pomiješajte sol, kardamom i brašno u srednje velikoj zdjeli. Električnim mikserom izmiksajte 2 šalice maslaca dok ne postane lagan i pahuljast. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte šećer u prahu. Ponovno povećajte brzinu miksera i miksajte 6-8 minuta. Dodajte jaja jedno po jedno. Dodajte punomasno vrhnje i ekstrakt vanilije. Smanjite brzinu miksera te postupno dodajte suhe sastojke, miješajući dok se ne sljube. Tijesto uspite u kalup za kuglof i pecite 70-80 minuta. Zagrijte Grand Marnier, granulirani šećer i ⅔ šalice vode u posudi te miješajući otopite šećer. Dodajte marelice i đumbir, smanjite toplinu i pirjajte 20-25 minuta. Pustite da se ohladi. Izvadite đumbir neposredno prije posluživanja. Poslužite kolač s marelicama, sirupom i šlagom.