Kuglof bolji od bakinog

Sweet Marble cake on the wooden background with blank space on left side
Pomalo neobičan kuglof uz jutarnju šalicu čaja ili kave

Božić nije jedino vrijeme kada možete napraviti kuglof. Ovaj ukusni, mekani jastučić s Grand Marnierom i marelicama napravite za dobro jutro uz šalicu vrućeg čaja ili kave. Donosimo vam pomalo neobičan recept s mrvicom kardamoma i đumbirom u preljevu.

Trebat će vam:

Za biskvit:

  • 2 šalice maslaca sobne temperature
  • 3 šalice brašna
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice mljevenog kardamoma
  • 2 šalice šećera u prahu
  • 6 velikih jaja
  • ½ šalice punomasnog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za preljev:

  • ⅔ šalice Grand Marniera
  • ⅔ šalice granuliranog šećera
  • 2 šalice suhih marelica
  • komad oguljenog i narezanog đumbira veličine palca
  • lagano tučeno slatko vrhnje (za posluživanje)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 250°C. Kalup za kuglof namažite maslacem i lagano pobrašnite. Pomiješajte sol, kardamom i brašno u srednje velikoj zdjeli. Električnim mikserom izmiksajte 2 šalice maslaca dok ne postane lagan i pahuljast. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte šećer u prahu. Ponovno povećajte brzinu miksera i miksajte 6-8 minuta. Dodajte jaja jedno po jedno. Dodajte punomasno vrhnje i ekstrakt vanilije. Smanjite brzinu miksera te postupno dodajte suhe sastojke, miješajući dok se ne sljube. Tijesto uspite u kalup za kuglof i pecite 70-80 minuta. Zagrijte Grand Marnier, granulirani šećer i ⅔ šalice vode u posudi te miješajući otopite šećer. Dodajte marelice i đumbir, smanjite toplinu i pirjajte 20-25 minuta. Pustite da se ohladi. Izvadite đumbir neposredno prije posluživanja. Poslužite kolač s marelicama, sirupom i šlagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:38