Naslovnica » Krem, krem, kremasti… Pire za početnike

Krem, krem, kremasti… Pire za početnike

Ocijeni članak:

Čini nam se da nikad u životu nismo sreli nekoga tko ga ne voli – pire od krumpira. Odličan je kao prilog uz meso, a naročito uz jela s umacima. Kako bi vaš pire bio kremast i slastan, dovoljno je slijediti samo nekoliko savjeta.

 1. Kuhajte krumpir u kori da bi upio što manje vode.
 2. U pireu ne smije biti grudica, ali ne bismo ga baš povjerili ni blenderu da krumpir ne pretvori u kašu. Najbolje je poslužiti se dobrom starinskom gnječilicom za krumpir.
 3. Kad ste protisnuli krumpir, na laganoj mu vatri dodajte malo maslaca i vrhnja za kuhanje, otprilike u omjeru 1:1. (Ako je volite, umjesto dijela maslaca možete upotrijebiti mast.)
 4. Za kraj, dodajte malo soli i muškatnog oraščića.

 

(A sad pozovite i punicu/svekrvu na ručak i oborite je s nogu svojim pireom.)

5 komentara

 • ninđa 6. studenoga 2012. u 18:19

  maslac je čarolija <3 tak moja mama radi pire. moj tata pak rastopi svinjsku mast.
  treba maslac dodavat u šta god stignete..plemeni svaki toast, pečeni krumpir. knedl.rižu..čak i crni čaj!
  jedino sam s muškatom oprezna. pretjerala sam u nekom receptu gdje se dodavao njokama. bilo je kao da jedem čempres :(

 • sunshine 6. studenoga 2012. u 20:32

  treba biti oprezan sa pretjeranim dodavanjem muškatnog oraščića jer u prevelikim količinama stvara halucinacije i strog ozabranjeno konzumiranje u trudnoći!!!!
  http://hr.wikipedia.org/wiki/Mu%C5%A1katov_ora%C5%A1%C4%8Di%C4%87
  http://aktualno.hr/novosti/tag/energija/27474_Muskatni+orascic+za+energiju+i+snagu.html

 • Ciril 6. studenoga 2012. u 21:11

  Kuhani krumpir ocijediti i ostaviti ga nakratko otklopljenog na vrucem stednjaku da iz njega ispari sto vise vode. Potom ga protisnuti kroz presu ili zgnjeciti te dodati sol, maslac i muskatni orascic. Zaliti sa vrucim mlijekom (na 1 kg krumpira oko 2 dl) i pjenasto istuci dok ne dobijete pahuljasto lagani pire.
  Ono sto se kod nas vecinom radi nije pire krumpir nego gnjeceni krumpir. I u ovim savjetima nedostaje ono bitno a to je da treba krumpir preliti jako vrucim mlijekom i tuci dok ne postane pjenasto lagan. Tek tada mozete oboriti punicu/svekrvu sa nogu ako vam dodje na rucak.
  P.S.
  Ujedno je jako bitno kakva je vrsta krumpira jer za pire valja upotrijebiti krumpir koji se nakon kuhanja raspadne. Lijep pozdrav.

 • Sascha Szücs Čolović 6. studenoga 2012. u 21:12

  ne znam odakle vam ideja da se krumpir kuha u kori. kada ga se kuha na kockice 3x3x3 cm, bude skuhan za 15-20 minuta. Nakon toga ga se vrati u vrucu posudu, i pusti da ispari suvisnu vodu.

  najbitnije od svega je koristiti VRUCE MLIJEKO, jer ono spaja skrob iz krumpira i pire tako postaje kompaktniji, dok ga u isto vrijeme hladni maslac cini kremastijim. Dakle uvijek vruce mlijeko i hladan maslac.

  za kraj, ako koristite mikser – nemojte predugo. kada predugo miksate, skrob iz krumpira se pretvori u ljepilo. takav pire je jako neukusan.

Komentiraj

Niste registrirani? Učinite to ovdje.