Konačno vrijeme karnevala!

Jedva dočekali pripremu fritula, krafni i kroštula!

piše: Vana Babić

snima: Biljana Gaurina

S dolaskom zime i temperatura ispod ništice uz škripanje snijega pod nogama jako se veselim fritualama. Ali ne onim praznjikavim. Volim one s malo ruma, dosta narančine i limunove korice, naguram ja još i grožđica, a volim se igrati i jako mirišljavim začinima. Ipak, nikad mi na pamet nije palo staviti skutu. A to vjerujte od sada to morate početi prakticirati. Tako kremaste i pahuljaste fritule još niste jeli! Inače, moram s vama podijeliti i svoj omiljeni zimski scenarij: dakle fritule, prelivene s puno otopljene čokolade, šalica hladnog mlijeka i filmovi.

Recept: Fritule sa skutom

Priznajem, s dizanim tijestom još uvijek nisam na ti. Da. Čak i nakon orehnjače i buhtlica, nisam se usudila raditi krafne. Nona ih također rijetko radi, a i tada se žali na bolove u rukama jer kako kaže u tom tijestu stvarno moraš „ubit boga“. Isto mi je potvrdila i Karmela Karlović koja mi je s jakim muskulfiberom u rukama do u detalje objasnila pripremu famoznih krafni. Ne. To nije nimalo jednostavno jer se tijesto mora samo odvajati od posude, ono mora biti jako elastično i potrebno je gotovo pola sata da se „pobijedi gluten“ i dobije željena tekstura teksta. Dalje; zaboravite na pripremu krafni u hladnoj prostoriji. „Zatvori vrata jer će nam se prehladiti krafne“…to smo ponavljale nebrojeno puta jer ako se snizi temperatura zraka, krafne vam se neće lijepo dići i tada je ponovno sav posao uzaludan. Nema ljepšeg od vrućih krafnica uz kakao i domaći pekmez (dobro ne baš vrući, ako ne želite prepržiti sve jezične pupoljke poput mene), ali za njih morate odvojiti vrijeme i strpljenje.

Recept: Krafne s pekmezom

Kroštule? Kroštule ili krokande su stari dalmatinski desert, ali poznate i u Istri i Primorju. S njima se nećete namučiti jer se nemoraju toliko mijesiti, a tijesto treba odstajati samo pola sata. Najzanimljiviji dio je rezuckanje i oblikovanje. U ovaj dio možete uključiti i svoje klince jer će im sigurno biti zabavno izrađivati mašnice, čvoriće i cvjetiće od tijesta (tim bolje ako imate ukrasni nožić). Imajte na umu da dobro zagrijete ulje (ovaj dio odradite vi), a nakon prženja koji traje svega nekoliko minuta uživajte u pošećerenim kroštulama. Jednako su dobre i tople i hladne.

Recept: Kroštule

Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

Ljubav Dobre hrane i Kuhaone se nastavlja. Ovog puta odvažila sam se pripremiti svoje prve krafne i kroštule i poboljšala izradu fritulica. Provjereno (pitajte kolege u redakciji koji su se otimali za posljednji komad uz gunđanje zašto toga nije više)! Dobra vijest je da će se sutra održati radionica na ovu temu te ondje možete doći ispeglati svoj zanat pripreme savršenih krafni, kroštula i fritula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:56