Sastojci:
• 500 g brašna
• 1 kocku svježeg kvasca
• 100 g šećera
• 150 ml mlakog mlijeka
• 100 g maslaca
• 2 jaja
• 1/2 žličice soli
• 2 žličice limunove kore
• 100 g grožđica
• 100 g nasjeckanog kandiranog voća
Priprema:
Stavite brašno u zdjelu, napravite rupu u sredini, razdrobite kvasac. Dodajte 1 žličicu šećera na njega, pomiješajte ga sa 6 žlica toplog mlijeka i brašna s ruba. Ostavite stajati 15 minuta da se digne. Dodajte 6-7 žlica toplog mlijeka, maslac, jaja, preostali šećer, sol i limunovu koricu. Umijesite kandirano voće. 12 malih šalica otpornih na toplinu temeljito namastite i u svaku dodajte po komad gotovog tijesta. Pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva.
2/4
Berislava Picek / CROPIX
3/4
Berislava Picek / CROPIX
4/4
Sastojci:
• 3 šalice grubo sjeckanih oraha ili lješnjaka
• 450 g datulja
• 1 šalica suhih višanja ili trešanja
• 100 g brašna
• 100 g šećera
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 1/2 žličice soli
• 3 jaja
• 1 vanilin štapić
Priprema:
U zdjeli pomiješajte orahe, datulje i višnje. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte u orah smjesu i miješajte dok se orasi i voće dobro ne oblože. U drugoj zdjeli umutiti pjenasto jaja i dodati vaniliju. Dodajte u orah smjesu i dobro promiješajte. Pecite na 150 °C 1 sat.