Knjiga za svakog turista koji voli dobru spizu

Ana-Marija Bujić autorica je knjige u kojoj su opisana jela dubrovačkog kraja

Piše: Mateja Domitrović

Snimili: Tomislav Može i Ranko Šuvar

Klub Dubrovčana u Zagrebu ugostio je prošli četvrtak svoju sugrađanku Ana-Mariju Bujić, blogericu (Da mi je nešto slatko) i našu dragu suradnicu, koja je svojim prijateljima i kolegama predstavila tek izdanu kuharicu na engleskom jeziku “What’s cooking in Dubrovnik”. Autorica je na knjizi radila dvije godine, a važno je istaknuti da je jela prema svih 120 recepata koji su u knjizi sama pripremila te fotografirala.

Ljubav prema hrani

Da je odradila dobar posao, vidi se čim počnete listati knjigu, pa je i fotograf Mario Kučera nakon prelistavanja rekao autorici: “Pa ti nisi normalna, ovo je fantastično!” Ekipu Dobre hrane, ali i sve one koji je poznaju nije iznenadila ta činjenica jer znamo kako Ana-Marija pristupa poslu – sve je kod nje pomno smišljeno i temeljito razrađeno, i najmanji detalj. Naprosto, znamo da ona to ima u sebi i da može realizirati sve što naumi. Može, jer ima najveću moguću ljubav i strast prema hrani, prema svakoj namirnici koja je ikad prošla kroz njezine ruke, prema prirodi, prema kraju iz kojeg potječe i prema samom stolu koji okuplja one koji istinski znaju uživati i dijeliti svaki trenutak blagovanja i nastajanja pojedinog jela. Sve to se osjeti čim otvorite knjigu, svaka stranica diše drukčije, svaka nosi nešto svoje, zanimljivo i sočno.

Netipična kuharica

Svi recepti karakteristični su za dubrovačko područje, no nisu to samo tradicionalna lokalna jela nego i ona koja nisu autohtona, ali se oduvijek pripremaju na tom području. To nije knjiga recepata, ona je puno više od obične kuharice. To je knjiga s pričom, knjiga koja se čita, uz koju se kuha, uči, druži. No, da ne ostane na priči, pogledajte sami i, naravno, kuhajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:34