Foto: Mario Kučera
• 400 g špageta
• korica jednog do dva limuna
• 1-2 češnja češnjaka
• parmezan
• peršinov list
• maslinovo ulje
• malo soli
• papar
Skuhajte špagete. U dublju tavu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak i pustite ga tek koju sekundu da pusti miris, ubacite zatim kuhane špagete, pospite sve sjeckanim peršinovim listom i naribajte obilato limunovu koricu i parmezan. Dobro promiješajte.
2/6
Foto: Mario Kučera
• 1 zdjelica na trake narezanog glavičastog radiča
• 1 zdjelica naribanog slatkog zelja
• 5 slanih inćuna iz ulja i 4 za dressing
• 1-2 žličice senfa
• sok jednog limuna
• maslinovo ulje
• sol
Napravite dresing od četiri inćuna koje ste pretvorili u pastu, limunova soka, maslinova ulja i senfa. Stavite radič i zelje u zdjelu, posolite ga i prelijte pripremljenim dresingom. Na vrh salate rasporedite preostale slane inćune.
3/6
Foto: Marko Miščević
• 2 jušne žlice maslinova ulja
• 4 mlada luka
• 1/2 čajne žlice sjemenki koromača
• 750 ml povrtnog temeljca
• 250 g mladog graška
• 1 dcl slatkog vrhnja
• 3 stabljike celera
U zdjeli u juhu zagrijte maslinovo ulje te na njemu propirjajte mladi luk (oko minute). Dodajte sjemenke koromača te miješajući kuhajte još par minuta. Ulijte temeljac i dodajte grašak. Kad juha zakuha smanjite vatru. Usitnite je štapnim blenderom i dodajte slatko vrhnje.
4/6
Foto: iStock
• 6 malih mladih krumpira
• 1/2 dcl maslinova ulja
• 2 jušne žlice slatkog vrhnja
• 2 jušne žlice bijelog vinskog octa
• 2 čajne žlice dijonskog senfa
• 1 ušna žlica sjeckanog svježeg vlasca
• 250 g cherry rajčica
• malo rikole ili mladog špinata
• 2 filea svježeg lososa
Krumpir skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi 15-ak minuta. Kad je kuhan, procijedite ga i ostavite par minuta u hladnoj vodi kako biste lakše odstranili koricu. Filee lososa posolite i namažite maslinovim uljem te ih kratko (par minuta s jedne i druge strane) specite u tavi. Za dressing pomiješajte senf, maslinovo ulje, slatko vrhnje, ocat i vlasac. Krumpire prepolovite te zajedno s polovicama rajčica umiješajte u dressing. Posolite i popaprite. Filee lososa natrgajte na manje komade, pomiješajte s krumpirom i rajčicama te na kraju dodajte rikolu ili mladi špinat.
5/6
Foto: iStock
• 500 g kuhanog crvenog graha
• 2 srednje tikvice
• 1 veća žuta paprika
• 4 rajčice
• 1 veći luk
• 2 češnja češnjaka
• 1-2 suhe čili papričice ili svježa ljuta papričica
• peršinov list
• lovorlov list
• 1 žličica mljevene paprike
• sol i papar
• maslinovo ulje
Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kad malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, poparite, dodajte mljevenu papriku.
6/6
Foto: iStock
• 400 g fusilla
• 8 tankih šnita pancete
• 2 dcl maslinovog ulja
• 100 g fino ribanog parmezana
• 100 g rikule
• 2 šake svježeg lista bosiljka
• 2 šake svježeg lista peršina
• 2 režnja češnjaka
Na tavi, bez ulja, popržite pancetu dok ne dobije zlatno smeđu boju. Tjesteninu skuhajte prema uputama proizvođača. U kuhinjskom blenderu usitnite bosliljak, peršin, parmezan i češnjak te dodajte maslinovo ulje. Tjesteninu ocijedite, prelijte pestom i dobro promiješajte. Dodajte prženu pancetu i rikolu.