Znate kako kremastu i ”topi se u ustima” teksturu ima francuski tost ili kako ga još zovu: pohani kruh? Da, i mislili smo!
Nemojte misliti da ovaj bezvremenski klasik možete raditi samo tijekom vikenda jer jedino tada imate dovoljno vremena se pozabaviti pripremom ovog toplog i sočnog zalogaja. Napravite ga za večeru, ali ne pretjerujte! Znamo, znamo, trebali smo misliti o tome prije nego li smo vam raspisali ovaj recept za najbolji pohani kruh.
Pohani kruh može biti slani. Možete ga mazati domaće pripremljenim paštetama ili ga jesti samog uz šalicu mlijeka. Može biti i sladak. Samo posut sa mrvicom šećera u prahu ili premazan domaćim bakinim džemom. Za koju god se varijantu odlučili, mi vam donosimo najklasičniju varijantu pohanog kruha, a vi pustite svojoj mašti na volju što se nadjeva, premaza i posipa tiče!
Trebati će vam:
- 6 jaja
- 3/4 šalice vrhnja
- 3/4 šalice punomasnog mlijeka
- prstohvat soli
- 6 šnita kruha
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120°. Lagano istucite jaja, vrhnje, mlijeko, šećer i sol u velikom plitkom protvanu. Stavite kruh, a zatim ga lagano pritisnite dok ne osjetite da je počeo upijati krem smjesu – to je ključ za sočnu, ne suhu, teksturu. Okrenite kruh i ponovno lagano pritisnite dok kruh ne postane popunjen, ali ne i vlažan. Zagrijte 1 žlicu maslaca i 1 žlicu ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad se zapjeni uzmite 3 šnite kruha, ostavite višak kreme da se ocijedi natrag u posudu i pržite u tavi dok ne postane zlatno smeđe, oko 2 minute po strani. Prebacite tost na na pleh i ostavite u zagrijanoj pećnici dok pripremate preostale kriške kruha s preostalim maslacem i uljem.