Kava jako voli mijenjati svoje dobre partnere

U zagrebačkom bistrou Dežman okupili smo bariste, eksperte, znalce i ljubitelje cappuccina...

Piše: Rene Bakalović

Snima: Matea Petrović/Cropix

Svijet kava širi se u različitim pravcima. Kavoljupcima nije lako pratiti sve trendove: istražuju se zemlje porijekla, sorte, čak I plantaže. Način prženja perfekcionira se do najsitnijih pojedinosti. U strojeve za espresso kavu ugrađuju se dijelovi od specijalnih legura i plemenitih metala.

Cropped shot of a young woman holding a cup of coffee

Potraga za savršenim espressom globalna je opsesija, no tu priča ne završava. Uz espresso se razvijaju i nove tehnologije pripreme infuzija od mljevene kave. Prirodne i umjetne dodatne arome svakodnevno su sve brojnije. Uz kravlje mlijeko kao dodatak za macchiato, cappuccino i slične napitke na bazi mlijeka, dodaju se dodaci nalik mlijeku.

Cup of hot latte art coffee on wooden table

Toliko ih je da zaslužuju posebnu priču. Osim potrage za dobrim okusom, mnogim potrošačima su zamjenska mlijeka neophodan odabir s obzirom na širenje raznih vrsta intolerancije, poglavito onih na laktozu. Najambiciozniji domaći ugostitelji počeli su pratiti nove trendove. U zagrebačkom bistrou Dežman okupili smo bariste, eksperte i znalce i testirali najučestalija zamjenska mlijeka koja se koriste za pripravu macchiata i sličnih napitaka.

Naglasak je bio na najčešće traženim jer je i broj svih tih “mlijeka” vrlo velik: od soje, zobi, heljde, sezama, kokosa, pa čak i konoplje, na primjer. Tome treba dodati da se “mlijeka” od riže granaju u niz posebnih vrsta. Najviše je onih prirodno aromatiziranih. No, oni potrošači koji zamjensku kavu koriste ponajprije zbog zdravstvenih razloga, trebaju biti osobito oprezni. Kako bi što više nalikovali mlijeku, proizvođači često koriste različite aditive od kojih su neki u najmanju ruku problematični. Što je više takvih sastojaka označenih slovom “E” i sličnim oznakama, potrošač treba biti oprezniji. To je prvi savjet našeg stručnog skupa koji je predvodio barist svjetske reputacije, Matija Belković, suvlasnik tvrtke Cogito Coffee.

Testirali smo prvo dva napitka od riže, Eko Plaza i Vitariz. No, pripravci od zobi, Oats & Ivy i Avoine Drink, pokazali su se zanimljivijim i ukusnijim, ali i skupljim. Mlijeka od badema, Eco Mil i Promamel, pokazala su se vrlo agresivnima, a ona od soje, osobito relativno jeftin Alpro, nakrcana su aditivima. No, zato je od skupljeg Bonsoya Dežmanov daroviti barist Renato Horvatić dosegnuo teksturu izvornog cappuccina.

Rene Bakalović testirao je kako se sljubljuju različite vrste mlijeka s kavom i evo što je otkrio…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:22