Kava bolja nego u Starbucksu

Naučite kako napraviti savršenu kavu unutar svoja četiri zida

Jedni ste od onih koji ne mogu zamisliti jutro bez šalice kave. Uživate u cijelom jutarnjem ritualu od pripreme do ispijanja ili je pijete u hodu dok ponovno trčite na autobus ili tramvaj. Nevažno. Svi zaljubljenici u kavu došli su na svoje jer otkrivamo kako da vaša kava postane savršena:

Pravilan omjer

Da ne biste skuhali pravi otrov, ali ni aromatiziranu vodicu, najbolje je staviti 2 pune žlice (oko 10 g) kave na 180 ml vode. Baristi iz Starbucksa preporučaju kvalitetnu vodu, oni naime koriste trostruko filtriranu, a ako ste pravi perfekcionist isprobajte kavu s vodom iz boce [samo u danima kad ste skloni izigravanju primadone ili filmskog glumca].

Svježina

Još jedan savijet koji stiže iz Starbucksa, a odnosi se na svježinu pržene kave: čim se isprži, kavu se treba odmah pripremiti. Pakiranja neprženih zrnaca kave čuvajte u čvrsto zatvorenim pakiranjima, a preporuka je da ih potrošite unutar sedam dana. Nakon toga kakvoća kave više nije ista i postaje oksidirana.

Mlijeko

Obožavate pjenastu i kremastu strukturu ali je nikako ne možete postići kod kuće? Postoji mali trik za koji vam ne treba nikakav poseban uređaj osim staklenke s poklopcem, mikovalne i mlijeka. Stavite u staklenku mlijeka koliko i inače stavljate u kavu. Dobro protresite nekih 30 sekundi dok mlijeko ne udvostruči volumen i dok ne postane pjenušavo. Stavite ga nakratko u mikovalnu i ugrijte. Mlijeko stavite u kavu tako da žlicom pridržavate dobivenu pjenu koju ćete staviti na samom kraju. Za kremastiju varijantu stavite pola mlijeka pola vrhnja, a možete se poigrati i kokosovim i bademovim mlijekom za neobičniju verziju.

U kategoriji najkremastije kave titulu će zasigurno odnijeti ona s šlagom. Šlag možete umutiti u kavu ili dodati jednu ili dvije žlice na sam vrh , a sve to posuti čokoladom u prahu ili kakaom.

Kava s okusom

Klasika je odlična, ali za one koji vole eksperimentirati stiže par ideja. Kavu možete začiniti karadmomom, posuti s malo cimeta, muškatnog oraščića ili đumbira. Imajte na umu da ove začine dodajete neposredno prije posluživanja.

Možete dodati bijelu ili crnu čokoladu, malo karamele ili med. Njih umiješajte u vruću kavu dok se u potpunosti ne rastope i sjedine s kavom.

Likeri i sirupi također odlično pašu s kavom te i njih slobodno možete umiješati. Za prizivanje ljeta svoju kavu možete posuti kokosovim mrvicama, a za topao zimski doživljaj dodajte sjemenke vanilije dok kuhate kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30