Jesenska rapsodija zdravlja

Stručne suradnice Dobre hrane o jačanju imuniteta kroz fine recepte

pišu: Tena Niseteo i Karmen Matković Melki, Definicija hrane

Lišće pada, a čini se da s njim pada i naše raspoloženje…jesenski blues polako stiže, a kauč i dekica čine se najboljim načinom za provesti dan. No ipak postoji način kako da nas sve kraći dani ne uspavaju! Raskošne boje jesenske prehrane održat će snagu i optimizam ljeta u nama.

Slasni recepti jačaju imunitet

Sunce našim životima donosi puno više od svjetla i topline, omogućavajući organizmu da samo proizvede vitamin D. Upravo manjak ovog vitamina može stvoriti osjećaj melankolije ali jesen ima rješenje…svoje sezonske namirnice! Osim već dobro poznatih izvora vitamina D, plave i masne ribe jesen nudi i vegetarijanski izvor vitamina D – gljive! Uz gljive tu su i mirisni kesteni, pečeni ili kuhani kao pire, zdrava su zanimacija za prste i nepce, bogati omega masnim kiselinama, vitaminima B skupine i dijetalnim vlaknima. Ipak, ono što nas najviše asocira na jesen su tople boje voća i povrća koje već gledanjem poboljšavaju raspoloženje a u slasnim receptima jačaju imunitet. Jabuke, kruške i mandarine sočno su voće koje obiluje bioaktivnim tvarima.

Snima: Mario Kučera

Osim vitamina i minerala, njihovi kolači, kompoti, džemovi i čajevi bogati su fitokemikalijama poput kvercertina, epikatehina, beta-karotena, luteina i ksantina snažnog antioksidativnog djelovanja te dijetalnim vlaknima koja pospješuju rast probiotičkih bakterija u našem crijevu. Ali, to nije sve! Jesen donosi i jedan poseban plod… poznat kao nar, šipak, mogranj ili granat za čiju je nutritivnu snagu svjedočilo već mnogo znanstvenih radova!

Jesenska superhrana

Ipak, zaštitni znak ovog razdoblja je svakako bundeva! Ovo narančasto povrće predstavlja niz aromatičnih vrsta: hokaido, turban, muškatna butternut…i koju god odaberete uzeli ste koncentrat karotenoida koji su osim boje zaslužni za bundevinu ljekovitost kod zaštite srca, očiju i dišnog sustava. Povrtnice okarakterizirane kao „superhrana“ vežu se upravo uz ovo godišnje doba, pa tako kelj, cvjetača, a i mnogima ne tako omiljen poriluk čine važan dio „zelene“ svakodnevice jesenskog razdoblja. Zato, nemojte dozvoliti da jesen zavlada u vama, već vi zavladajte njome i iskoristite sve blagodati i ljepote koje pruža… od intenzivnih boja, mirisa i zvukova do finih okusa…jednom riječi, rapsodija!

Snima: Nevena Buljan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:23