Jesen je stigla, a s njom i domaći čvarci!

Fresh homemade graves in the wooden basket and spoon from above
Ovi čvarci su s europskom nagradom!

Piše: Zlatko Šimić

Snima: Tomislav Krišto i Damjan Tadić/CROPIX

Miroslav Mataušić i Barbara Restović osvojili su sa svojim Frelimo čvarcima nagradu Superior Taste Award, a u Bruxellesu titulu za najbolju mast i čvarke u Europi.

Kad je prije pet godina počela neviđena pomama za čvarcima, u Hrvatskoj ih je u proizvodnji i prodaji imalo samo nekoliko mesnica i tvrtki. Čvarci iz mesnih industrija bili su žilavi i neukusni, a tržištem su u Zagrebu vladali majstori iz mesnica, među kojima su se isticale mesnice Rođo i Tomislav Galović, slavonski kulenar koji je čvarak nazvao slavonskim tartufom.

Veliki povratak svinjske masti u prehranu i isticanje njezine nutricionističke vrijednosti izazvalo je oduševljenje ljubitelja svinjetine I potvrdu njihove ustrajnosti u uživanju u okusima djetinjstva. Čvarke su počeli jesti i oni koji su ih nekada voljeli i oni koji su ih tek otkrivali, pa im je cijena narasla do nevjerojatnih stotinjak kuna po kilogramu.

Iako su čvarci dotad bili rezervirani samo za postkolinjsko vrijeme, sve češće su se mogli kupiti i tijekom cijele godine. Ali bili su neujednačene kvalitete sve dok se na tržištu nisu pojavili tajnoviti čvarci tvrtke Frelimo iz Samobora.

Fat fried in a pan. Best Ukrainian snack - greaves.

U svim kušačkim natjecanjima objavljivanim u novinama ti su čvarci pomeli konkurenciju kvalitetom, prepoznatljivim hrskavo-prhkim zvukom na ugriz i ugodnim okusom, baš poput domaćih. Žurno smo tada otišli u Samobor, gdje smo upoznali dvoje mladih ljudi koji su pokrenuli proizvodnju u prizemlju obiteljske kuće. Vlasnik Frelima Miroslav Mataušić ispričao nam je da je slučajno upoznao čovjeka koji dovozi meso iz Danske na naše tržište I dogovorio s njim prvu pošiljku slanine od vrata od koje je počeo proizvodnju čvaraka. Naravno, rekao nam je da bi mu bilo draže kad bi čvarke pravio od domaće sirovine, ali tih je godina počeo kolaps domaćeg svinjogojstva koji je rezultirao današnjim strašnim uvozom i samo jednom klaonicom koja radi u Slavoniji.

Nakon prvih probnih kazana ponudili su svoje čvarke ugostiteljima, koji su im prenijeli zadovoljstvo gostiju, pa su uložili u modernizaciju i proširenje pogona sve do HASAP certifikata. Managerica Barbara Restović pronašla je i nove poslovne partnere, trgovačke lance koji su kupovali i čvarke i mast.

Ohrabreni uspjehom na domaćem tržištu odlučili su svoje proizvode poslati na ocjenjivanje u International Taste&Quality Institut u Bruxellesu. I početkom lipnja stigla je vijest da su članovi žirija – gastrostručnjaci, kuhari i vlasnici restorana – Frelimove čvarke i mast proglasili najboljima u Europi.

Serbian traditional greaves in the wooden ladle

Nakon dodjele oznake Superior Taste Award u Zagrebu su prošli tjedan u Kaptolskoj kleti upriličili malu proslavu nagrade. Popularni kuhar Tomislav Špiček, kao poznati promotor tradicionalne kuhinje, pokazao je da se lungić pretvara u svinjskog viteza oklopljenog u panirung sa čvarcima. On ne želi govoriti ni o kakvom povratku svinjske masti jer “mast iz njegove kuhinje nikada nije ni izlazila da bi se u nju vraćala”.

Svinjska mast, slaže se i nutricionistica Mimi Vurdelja, najzdravija je masnoća za prženje jer se većim djelom sastoji od zasićenih masnih kiselina koje ne oksidiraju i stabilne su na visokim temperaturama te bogate vitaminom D. Čvarak, kao proizvod topljenja svinjske masti, dostupan je i za brojne kulinarske ekshibicije, od pašteta do čvarkuša. Zato su u Frelimu ove jeseni odlučili proslaviti nagradu tako da svoje proizvode ponude kupcima po akcijskim cijenama. Svjetski distributeri i trgovački lanci hrvatske će čvarke uskoro moći upoznati na sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu i Šangaju.

Ako se pitate u čemu je tajna najboljih čvaraka u Europi, Barbara i Miro će vam odgovoriti: domaća receptura, vrhunska slanina od vrata, dodavanje mlijeka i luka. Kao i kod mnogih stvari u životu – ništa lakše, a ponekad najteže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:32