Je li ovo najbolji burger u gradu?

U naletu mjesta za hamburgere u Zagrebu, Burgeraj se pokazao kao zanimljivo mjesto

Piše: Vuk Radić

Gdje god se okrenete, netko prodaje hamburgere u Zagrebu. Doslovno, na svakom koraku, hrana koja se do prije par godina svodila na konfekciju McDonald’sa i nejestive verzije lokalnih fast foodova koji su se uglavnom sklapali od pljeskavica i peciva kupljenih u obližnjem supermarketu.

Onda se pojavio Marin Medak i njegov Rougemarin. Prvi su počeli raditi gourmet hamburgere, maknuli su se od tankih i preprženih pljeskavica, potrudili da imaju fino pecivo, na meso su stavljali najinovativnije toppinge i potpuno osvojili publiku. Zagreb je poludio za hamburgerima.

I jedan za drugim, po cijelom su gradu nicala mjesta koja su tvrdila da rade najbolje hamburgere. Neki su uspjevali konkurirati, neki su bili doista otužni. No, čini se da sada imamo mjesto koje konkurira za sam vrh. Prije nekoliko tjedana u centru Zagreba, u Preradovićevoj, otvoren je Burgeraj, pravi burgerjoint.

Cijela priča je potpuno amerikanizirana, pa me vjerojatno zato oduševila i prije nego što sam stigao tamo. Počnimo od burgera. Neuredni, u nekoliko kombinacija, sa sirom ili bez, s više ili manje mesa, i jednostavni – salata, rajčica, luk. Sočno, fino. Kad kažem da je hamburger neuredan, to je izuzetni kompliment. Ne idu za trendom burgera koje su proslavili gastropubovi, nego je puno bliži uličnoj varijanti – onom sjajnom burgeru u Shake Shacku u New Yorku.

Američka priča se nastavlja i u pićima. Naime, Burgeraj je jedino mjesto u Zagrebu na kojem se može popiti točeno pivo iz Brooklyn Brewerya. Osim Brooklyna, imaju i druga vrhunska piva, od Sierra Nevada Pale Alea do sezonskih piva manjih pivovara. Burgeraj je, dakle, najbolji hamburger u Zagrebu. Baš kao što je najbolji hamburger u Rougemarinu. Svaki je potpuni prvak u svojoj kategoriji, Zagreb je ozbiljna hamburger metropola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45