• 500 g svježeg špinata
• 2 žlice sjeckanog svježeg vlasca
• 80 g naribanog parmezana
• 2 žlice krušnih mrvica
• 1 jaje
• još malo krušnih mrvica za popečke prije prženja
Blanširajte špinat u kipućoj vodi 2 minute. Dobro ga procijedite, sitno nasjeckajte i pustite da se ohladi. U posudi kuhačom ili rukom pomiješajte sve sastojke osim špinata, a na kraju dodajte potpuno ohlađeni špinat. Rukama oblikujte kugle, koje spljoštite u oblik popečka. Popečke uvaljajte u krušne mrvice i pržite u posudi punoj vrelog ulja, razine do polovice popečaka. Nakon otprilike dvije minute, kad se stvori zlatna korica, popečke okrenite i pržite još dvije minute s druge strane. Izvadite na kuhinjski ubrus da upije suvišnu masnoću.
Umak od jogurta i kopra
• 250 g grčkog jogurta
• 50 g očišćenih neslanih pistacija
• 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
Pistacije nasjeckajte nožem. Sve sastojke sjedinite i dobro promiješajte.
2/3
• 4 jaja srednje veličine
• 50 g šećera
• 180 g maslaca
• 1/2 žlice oštrog brašna
• 160 g mliječne čokolade
• 160 g crne čokolade
Na pari ili u mikrovalnoj otopite obje vrste čokolade i maslac. Pustite neka se ohladi. U drugoj zdjeli izmiješajte mikserom cijela jaja i šećer. Kad se smjesa zapjenila, umiješajte smjesu čokolade i maslaca. Više ne koristite mikser, nego miješajte pjenjačom, dok se sastojci ne povežu. Na kraju dodajte brašno i kratko promiješajte. Izlijte u kalup za tortu i pecite 16 minuta na 165 stupnjeva. Možda će vam se kolač učiniti drhtav i nepečen, ali stisnut će se stajanjem.
Umak
• 3 naranče
• sok 1 limuna
• 2 žlice meda
• 2 žlice smeđeg šećera
• 1 žlica škrobnog brašna
• 1 dl vode
Naranče filetirajte - ogulite i očistite od kožica i žilica. Meso dviju naranči narežite na sitne komadiće i stavite u manju posudu na vatru. Dodajte med i smeđi šećer te lagano pirjajte na vatri. Kad nakon otprilike 5 minuta ispari gotovo sva tekućina, dodajte limunov sok i 1 dl vode. Pirjajte još koju minutu. Umiješajte žlicu škrobnog brašna. Neka prokuha i na samom kraju u umak dodajte cijele filete treće naranče. Kolač osim s umakom od naranče možete poslužiti i s tučenim slatkim vrhnjem.
3/3
• 500 g lungića
• 300 g sira mascarponea
• 2 vrećice šafrana
• 2 žlice nasjeckanog svježeg timijana
• 1 dl bijelog vina
• sol
Lungić očistite od žilica i narežite na medaljone. Medaljone pospite svježim timijanom s obje strane. Pecite u tavi na ulju 2 minute sa svake strane. Izvadite iz tave i stavite na toplo. U istu tavu stavite mascarpone i 1 dl bijelog vina, pristavite na slabu vatru i miješajte pjenjačom nekoliko minuta. U umak stavite šafran i sol i kuhajte još malo. U umak vratite medaljone lungića i pustite neka se prožme na slaboj vatri još minutu-dvije.
Salata od čičoke i jabuke
• 3 male čičoke
• 1 veću zelenu jabuku granny smith
• maslinovo ulje
• jabučni ocat
• sol
Čičoku i jabuku ogulite i naribajte. Posolite i začinite maslinovim uljem i jabučnim octom.